Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Θανάσιμη αναμονή για ασθενείς με εγκεφαλικό ανεύρυσμα

 Στο «θάλαμο αναμονής» της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» βρίσκονται ασθενείς από την επαρχία -ανάμεσά τους δύο γυναίκες 32 και 65 ετών- που πρέπει να υποβληθούν επειγόντως σε επέμβαση αντιμετώπισης ανευρύσματος εγκεφάλου, όπως γνωμάτευσαν οι γιατροί της κλινικής.

Του Κωστή Κεκελιάδη

Ωστόσο το «ΑΧΕΠΑ» αδυνατεί να προχωρήσει στη συγκεκριμένη εξειδικευμένη αναίμακτη επέμβαση, που απαιτεί εμβολισμό και ενδοαυλική τοποθέτηση στεντ στα αγγεία του εγκεφάλου. Η αδυναμία αυτή, που εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, οφείλεται σε δύο λόγους:
1. Δεν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα υλικά, αφού ο διαγωνισμός για την προμήθεια των στεντ στον οποίο είχε προχωρήσει ο προηγούμενος διευθυντής του ακτινολογικού εργαστηρίου έχει κηρυχθεί άγονος -λόγω προϋπολογιζόμενου κόστους που κρίθηκε εξαιρετικά υψηλό. Μιλώντας στη «Θ» ο διοικητής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» Γιώργος Βέργουλας τόνισε ότι αναζητεί λύση, «ώστε να πραγματοποιούνται εμβολισμοί», και επισήμανε ότι θα διερευνήσει άμεσα «σε συνεργασία με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) τη δυνατότητα εξωσυμβατικής προμήθειας των υλικών λαμβάνοντας υπόψη την τήρηση των ‘σφιχτών’ όρων του προϋπολογισμού», κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο σε συνθήκες «οριζόντιων» περικοπών, δεδομένου ότι οι εξωσυμβατικές προμήθειες υλικών εκτινάσσουν το κόστος αγοράς.
2. Στο «ΑΧΕΠΑ» δεν είναι διαθέσιμο το απαραίτητο προσωπικό για τη διενέργεια των εν λόγω επεμβάσεων. Πρόσφατα έγινε η πρόσληψη λέκτορα ακτινολογίας, εξειδικευμένου στους εμβολισμούς, η οποία εκκρεμούσε από το 2007, αλλά δεν έχει τοποθετηθεί σε οργανική θέση.

Εκτροπή ασθενών και πόρων

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες η μοναδική δημόσια κλινική στην οποία οι ασθενείς υποβάλλονταν σε εμβολισμούς ήταν η νευροχειρουργική του «Παπανικολάου», απ’ όπου όμως παραιτήθηκε ο γιατρός που τους διενεργούσε. Οι ασθενείς υποχρεώνονται να καταφύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου όμως το κόστος εκτινάσσεται.
Υπό αυτά τα δεδομένα η προσωρινή λύση για την άμεση περίθαλψη ασθενών, των οποίων το πρόβλημα χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης, είναι η μεταφορά σε όποιο δημόσιο νοσοκομείο ανά την Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διενέργεια εμβολισμού.
Η παραδοσιακή αντιμετώπιση του ανευρύσματος εγκεφάλου ήταν χειρουργική, δηλαδή ανοιχτή επέμβαση κρανιοτομής, με τους κινδύνους για τη ζωή του ασθενούς που αυτή συνεπάγεται..