Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ηφαιστειακή τέφρα κλείνει πάλι τα αεροδρόμια της Ισλανδίας

 Το πιο ενεργό ηφαίστειο Γκρίμσβετν εξερράγη το περασμένο Σάββατο και χθες η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της, καθώς μία στήλη στάχτης και καπνού σε ύψος 20 χλμ. γεννά ανησυχίες για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.
.Στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας και αεροπορικών εταιρειών παρακολουθούν προσεκτικά, καθώς το 2010 ένα ανάλογο φαινόμενο είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές για αρκετές ημέρες.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας έχει κλείσει και ακυρώθηκαν επίσης όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Εκτιμάται ότι η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να φτάσει την Τρίτη στη βόρεια Σκοτία και την Πέμπτη ή την Παρασκευή σε τμήμα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, εάν δεν σταματήσει η δραστηριότητα του ηφαιστείου, το οποίο ξύπνησε έπειτα από «ύπνο» μόλις επτά ετών.
Το Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βατναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις έπρεπε να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, αν και δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.
«Μπορεί να πρόκειται για μία μεγάλη έκρηξη, αλλά είναι απίθανο να είναι παρόμοια (η κατάσταση) με πέρυσι», είπε ο Χγιόρλεϊφουρ Σβέινμπγιορνσον, γεωλόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αναφερόμενος στην έκρηξη του 2010.
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση και βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές δεν διαβλέπουν κίνδυνο για ένα νέο μπλακ άουτ στον εναέριο χώρο της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη στο ηφαίστειο Έιαφιαλαϊόκουλ είχε προκαλέσει χάος τον Απρίλιο του 2010, όταν οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις λόγω των φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη θα προκαλούσε βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και ατυχήματα. Το νέφος έκλεισε πολλούς διαδρόμους διέλευσης των ευρωπαϊκών αερογραμμών..