Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Αντιδράσεις και υποσχέσεις για την διαθεσιμότητα


Συνεχίζονται σήμερα οι αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα μέτρα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, μετά τις καταλήψεις δημοτικών κτιρίων από εργαζομένους. Για σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 3 έως της 7 για την απογευματινή βάρδια.


Την ίδια ώρα μόνο 30 δήμοι από όλη την χώρα, σύμφωνα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ, έχουν αποστείλει έως την Δευτέρα λίστες με υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στους ΟΤΑ όλης της χώρας, αφού δημοτικοί άρχοντες με ευθύ ή διακριτικό τρόπο υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άμεση προβλέπεται να είναι η επιστροφή σε θέση εργασίας των 2000 εργαζομένων που βρίσκονται στις λίστες για διαθεσιμότητα. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης έδωσε εντολή οι υπάλληλοι που πρόκειται να βγουν σε διαθεσιμότητα, να έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη κενών θέσεων στο δημόσιο ή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πρόκειται να καλύψουν κενά κυρίως σε τομείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προβλέπεται ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα όλοι οι παραπάνω υπάλληλοι θα έχουν επιστρέψει σε άλλες υπηρεσίες.

Οι 2000 υπάλληλοι όμως, δεν θα αποφύγουν την αξιολόγηση. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να αξιολογηθούν εντός του 2013, όπως όλοι οι δημόσιο υπάλληλοι. Η αξιολόγηση θα γίνει με την διαδικασία του ΑΣΕΠ και θα αφορά όσους δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνιστικές διαδικασίες ΑΣΕΠ. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων αυτών εργάζονται στους δήμους, μιας και εκεί τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη ευκολία οι συμβάσεις σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μετατρέπονταν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Το οριζόντιο μέτρο αποπομπής μέσω διαθεσιμότητας, χωρίς να υπάρξει προηγούμενα αξιολόγηση, προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα ενδοκυβερνητικές «γκρίνιες». Βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, διαμαρτύρονταν για την απόφαση του κ. Μανιτάκη, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στους δήμους της χώρας. Τα δημοτικά συμβούλια των περισσότερων μεγάλων πόλεων αποφάσισαν να μην αποστείλουν λίστα, ενώ στις περιπτώσεις, όπως η Αθήνα, που θα αποστείλει, οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν να βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων όταν αυτοί προσφύγουν νομικά εναντίον του νόμου.
Πάντως η μη αποστολή λίστας από πλευράς δήμων - προθεσμία για την οποία έχουν έως την επόμενη εβδομάδα – δεν προβληματίζει το υπουργείο, αφού μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων υπάρχουν όλα τα ονόματα στο υπουργείο με τις ακριβείς θέσεις όπου εργάζονται, την εκπαιδευτική τους κατάρτιση, τον τρόπο που προσελήφθησαν και τη σχέση εργασίας με την υπηρεσία του. Έτσι όταν λήξει η προθεσμία αποστολής των ονομάτων, το υπουργείο θα προχωρήσει στο μέτρο της διαθεσιμότητας, δίχως τη συνδρομή των ΟΤΑ. Από τον Δεκέμβριο οι υπάλληλοι θα πληρώνονται το 75% του μισθού τους και θα πρέπει να περιμένουν να ενημερωθούν σε ποια υπηρεσία θα μετακινηθούν μέχρις ότου αξιολογηθούν από τον ΑΣΕΠ σε μερικούς μήνες.
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου και, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Θα αφορά ολους τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν έχουν περάσει με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Η αξιολόγηση θα έχει βασικό στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων του δημοσίου, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση των δομών του κράτους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποκλείεται να περάσουν από τη διαδικασία γραπτών εξετάσεων για να εκτιμηθούν οι γνώσεις τους και η επαγγελματική τους κατάρτιση. 
protothema.gr