Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Βέροια. Πρωτόκολλο συνεργασίας για τα αδέσποτα


www.adespoto.gr
imathia-adepsotaΤο πρόβλημα με τα αδέσποτα της Βέροιας που όλο και μεγεθύνεται, απασχόλησε πολλές φορές τόσο τους Δήμους της Ημαθίας όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Ωστόσο η επιτακτική πλέον ανάγκη στο να δοθεί μία συνολική λύση σε επίπεδο Νομού με τη συνεργασία όλων προς μία κοινή κατεύθυνση, οδήγησε στην ευρεία σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής 16 Νοεμβρίου,
στο Δημαρχείο της Βέροιας μετά από πρόσκληση που απηύθυνε προς όλους τους συναρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν άπαντες και μετά από πολύωρες τοποθετήσεις, απόψεις και προτάσεις αναδείχθηκε η ανάγκη μιας διαδημοτικής κατ’ αρχήν συνεργασίας αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των αδέσποτων στη Βέροια προέρχεται από άλλους Δήμους, εν είδη μεταναστευτικού ρεύματος. Από τη συνεδρίαση προέκυψε η συμφωνία υπογραφής ενός πρωτοκόλλου στο οποίο εκτός από τους όρους συμμετοχής των Δήμων, των Υπηρεσιών και Φορέων θα περιγράφονται και οι ευθύνες και αρμοδιότητες όλων, στα πρακτικά ζητήματα.
Επιγραμματικά στη σύσκεψη (η αναγκαιότητα της οποίας επισπεύτηκε και εν’ όψει του πρόσφατου κρούσματος λύσσας που θορύβησε τις υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και τους κτηνιάτρους), διαπιστώθηκαν για μια φορά ακόμη τα προβλήματα της έλλειψης μόνιμου κτηνιάτρου στο κυνοκομείο (που ονομάζεται πλέον καταφύγιο) Βέροιας,
του μεγάλου αριθμού των αδέσποτων που προκαλούν φόβο στους πολίτες λόγω της ανεξέλεγκτης κοπαδοποίησής τους στους δρόμους, τις πλατείες αλλά και τις αυλές σχολείων, της ανάγκης ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων και της καταγραφής τους, της ανάγκης ενημέρωσης των πολιτών και ανάδειξης της ζωοφιλίας, του εμβολισμού όλων των αδέσποτων αλλά και των ποιμενικών και κυνηγόσκυλων με αντιλυσσικά εμβόλια και επίσης, της στείρωσης των αδέσποτων ως την πιο άμεση και εφικτή λύση.Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν (με σειρά που καταγράφηκαν) οι:
Βέτα Αρχοντάκη αντιδήμαρχος Βέροιας,
Ευδοξία Ιτσκάρα αντιδήμαρχος Νάουσας,
Νίκος Γκαβαρδίνας αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας,
Χρήστος Κούτρας δημοτικός σύμβουλος γιατρός Νοσοκομείου Βέροιας,
Ζωή Γκαβονάτσιου κτηνίατρος, Κώστας Πουλατσίδης κτηνίατρος ΠΕ Ημαθίας,
Κοσμάς Κουβακάς προϊστάμενος τμήματος κτηνιατρικής ΠΕ Ημαθίας,
Ευδοκία Παπανικολάου γιατρός Δ/νσης δημόσιας υγείας,
Ηρακλής Αγαθαγγελίδης και Αννα Γαβρά εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα,
Γιάννης Αγγέλογλου δημοτικός σύμβουλος,
Ηλίας Τσιαμήτρος πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Βέροιας,
Δημ. Στάμος προϊστάμενος Τοπ. Οικον. Ανάπτυξης Δήμου Αλεξάνδρειας,
Δημ. Παναγιωτόπουλος Δ/ντης Τοπ. Οικον. Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας,
Χαρ. Καπουρτίδης προϊστάμενος Δημοτικής Αστυνομίας,
Βάϊος Γούναρης Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Βέροιας,
Βάσω Τάκη αντιπρόεδρος φιλοζωϊκού σωματείου ΖΩ.Η.,
Ειρήνη Κωστοπούλου  μέλος του ΖΩ.Η.
Αιμιλία Καλπάκη πρόεδρος φιλοζωϊκού σωματείου,
Θόδωρος Θεοδωρίδης αντιδήμαρχος καθαριότητας Βέροιας.
Τοποθετήσεις – Προτάσεις
Μεταξύ άλλων, από τις τοποθετήσεις (άλλες σύντομες και άλλες εκτενείς) των εκπροσώπων φορέων σημειώσαμε εν ολίγοις:
Χρ. Κούτρας: Να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης αδέσποτων ζώων με τη συμμετοχή και των τριών Δήμων και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων και των φιλοζωϊκών σωματείων με αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και εφαρμογή των νόμων από όλους και από την αστυνομία για τους παραβάτες πολίτες με επιβολή προστίμων.
-Συγκέντρωση και παρουσίαση στοιχείων για τις ζωοανθρωπονόσους από το Νοσοκομείο Βέροιας.
-Να περάσουν στην κοινωνία, τέτοια μηνύματα ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν συνείδηση και ευαισθησία για τα ζώα.
-Να γίνει σήμανση των αδέσποτων και δεσποζόμενων και να καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο οι ιδιοκτήτες ζώων.
-Να διευθετηθεί το θέμα της άδειας του κυνοκομείου.
Κ. Κουβακάς: Αυτά προβλέπονται και από τη νομοθεσία όμως δεν εφαρμόζονται. Πρωταρχική ανάγκη είναι η ύπαρξη κτηνιάτρου για να γίνουν όλα αυτά.
Ε. Παπανικολάου: Προκύπτει άμεσο πρόβλημα και ενόψει του πρόσφατου κρούσματος λύσσας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ετοιμάζει αφίσες για τις ζωοανθρωπονόσους και τα αδέσποτα.
Βάσω Τάκη: Για τη λύσσα υπάρχει έλλειψη σωστής ενημέρωσης των πολιτών η οποία θα οδηγήσει σε πανικό με μαζικές δηλητηριάσεις αδέσποτων και το πρόβλημα των αδέσποτων δεν θα λυθεί εάν δεν γίνονται στειρώσεις. Να εφαρμοστεί ο νόμος, να ενημερωθούν οι πολίτες και οι ιδιοκτήτες ζώων να γίνουν πιο υπεύθυνοι.
Αιμιλία Καλπάκη: Υπογράμμισε ιδιαίτερα την έλλειψη συνεργασίας του Δήμου με τα φιλοζωϊκά σωματεία και την κατάσταση στο κυνοκομείο στο οποίο, όπως είπε, δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση.
Ζ. Γκαβονάτσιου: Ποτέ δεν έχει γίνει έλεγχος σε κανένα ζώο και τώρα ενόψει του κρούσματος λύσσας θα πρέπει οπωσδήποτε  να ελέγχονται. Εμείς, ως ιδιωτικοί κτηνίατροι, αποφασίσαμε με δικά μας έξοδα να αναλάβουμε να εμβολιάσουμε τα αδέσποτα για να δει και η πόλη ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Είναι απαραίτητο όμως να υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος στο καταφύγιο (κυνοκομείο).
Δ. Παναγιωτόπουλος: Εδώ και δύο μήνες ζητάμε στο καταφύγιο αδέσποτων έναν κτηνίατρο να καταγράψει τα άρρωστα ζώα. Η κα Αρχοντάκη έκανε μία τεράστια προσπάθεια, αλλά τί να το κάνεις όταν το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται ραγδαία.
Ευδ. Ιτσκάρα: Ο Δήμος Νάουσας, προτείνει στειρώσεις και ηλεκτρονική σήμανση σε πρώτη φάση για 40 ζώα των οποίων αναλαμβάνει τη φαρμακευτική δαπάνη με παραχώρηση και κτηνιάτρων αφιλοκερδώς, συλλογή αδέσποτων με δαπάνη του Δήμου μας και καταγραφή τους. Από τη Βέροια ζητάμε μόνο φιλοξενία των ζώων στο κυνοκομείο.
Η επιλογή και η μεταφορά αυτών των 40 αδέσποτων θα γίνει με ευθύνη του Δήμου Νάουσας. Προτείνουμε επίσης ενημέρωση για το θέμα, στα σχολεία.
Ν. Γκαβαρδίνας: Δυστυχώς δεν υπάρχει υποδομή και πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε επίπεδο Νομού. Στο Δήμο Αλεξάνδρειας δεν έχουμε υποδομές, έχουμε όμως διάθεση να συμβάλλουμε σε μια λύση για όλο το Νομό, με μπροστάρη το Δήμο Βέροιας και προτεραιότητα στον εμβολιασμό των αδέσποτων. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε… Μάλιστα στο Δήμο μας έχουμε μια υπάλληλο που μάχεται για το θέμα… Αλλά να γίνει πιο συντονισμένα και να ξεκινήσουμε άμεσα.
Ηλίας Τσαμήτρος: Να λειτουργήσουμε λίγο πρακτικά… Να αντιμετωπίσουμε πρώτα το πρόβλημα της λύσσας με εμβολιασμό, με συνεργασία των τριών Δήμων και πρόσληψη κτηνιάτρου. Να λειτουργήσει το καταφύγιο έστω και χωρίς άδεια γι’ αυτό το σκοπό, καθώς και η επιτροπή ευθανασίας για όσα ζώα χρειάζεται, να γίνει σήμανση αδέσποτων και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, και εμείς και τα φιλοζωικά σωματεία, γιατί δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Δεχόμαστε από τους πολίτες καθημερινά διαμαρτυρίες και καταγγελίες για επιθέσεις αδέσποτων και έχουμε ευθύνη γι’ αυτό…
Β. Γούναρης: Στο Αστυνομικό Τμήμα γινόμαστε δέκτες πολλών καταγγελιών για επιθέσεις ζώων από τη μία, και δηλητηριάσεις ζώων από την άλλη. Αλλά δεν είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι.
Χαρ. Καπουρτίδης: Κι εμείς ως δημοτική αστυνομία έχουμε πολλές καταγγελίες για επιθέσεις σκύλων που μαζεύονται σε κάποιες περιοχές όπου κάποιοι κάτοικοι τα ταίζουν με κεσεδάκια και διάφορα άλλα σκεύη και σακούλες πάνω στα πεζοδρόμια και δίπλα σε κάδους, με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν την πόλη αφού τα σκυλιά σκορπίζουν τα φαγητά στους δρόμους. Οι φιλόζωοι και οι φιλοζωικοί σύλλογοι να το δουν λίγο αυτό το θέμα με τα «τσαντίρια» που στήνουν στην πόλη και τα πάρκα για τα αδέσποτα. Θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και από αυτούς και από τις Υπηρεσίες.
Ειρ. Κωστοπούλου: Δεν είναι μόνο αυτό που ρεζιλεύει την πόλη στην καθαριότητα. Η δημοτική αστυνομία ας δει και όσους δεν έχουν σήμανση για το ζώο τους. Το σημαντικότερο και η ουσία είναι να υπάρχει ενημέρωση.
Θ. Θεοδωρίδης: Το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε με το κλείσιμο των χωματερών απ’ όπου τα αδέσποτα, ψάχνοντας για φαγητό, ήρθαν στην πόλη. Κάποια ζώα ρίχνουν μέχρι και τους κάδους γιατί στα χερούλια τους αφήνουν κάποιοι σακούλες με φαγητά και τα σκυλιά ορμάνε να τα τραβήξουν. Όσο για τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων, κανείς δεν εφαρμόζει το νόμο για την καθαριότητα ώστε να μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους. Όλοι λοιπόν πρέπει να βοηθήσουμε από την πλευρά μας στη λύση, γιατί το θέμα έφτασε στα όριά του.
Γ. Αγγέλογλου: Μια ευχή έχω μόνο να πω, αναφερόμενος σε κάποια σοφά λόγια… Για να αγαπήσουμε το συνάνθρωπό μας, ας ξεκινήσουμε με τα ζώα που είναι πιο εύκολο.
Ζησέκα (παρέμβαση δημότη): Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό για μας τους πολίτες. Όλοι το ίδιο λέμε σε όλες τις γειτονιές. Ειδικά στη δική μας περιοχή (πλατεία Κόρακα, Κτηνιατρείο, 6ο-13ο δημοτικά σχολεία) το πράγμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Υπάρχουν αγέλες σκύλων και δεν είναι καθόλου ευχάριστο να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε, τα σκυλιά ορμάνε και μάλιστα πρόσφατα σκαρφάλωσε πάνω σε συνδημότισσά μας. Κάτι πρέπει να γίνει διότι δεν είναι δυνατόν να μην μπορείς να βγεις από το σπίτι σου, να φοβάσαι εξαιτίας των κοπαδιών (12-14 μαζί) αδέσποτων που κυκλοφορούν στο δρόμο.
Άννα Γαβρά: Γίναμε αποδέκτες μηνυμάτων από δ/ντές σχολείων για το πρόβλημα των παιδιών εξαιτίας των σκυλιών έξω από τα σχολεία και προβληματιζόμαστε τί θα μπορούσε να συμβεί εάν κάποιο παιδί επιχειρήσει να χαϊδέψει ένα σκυλί και έχουμε άσχημες συνέπειες και διαστάσεις. Χαίρομαι που ψάχνετε λύσεις και υπάρχει βούληση προς την κατεύθυνση αυτή. Μου έκανε αρνητική εντύπωση η διαπίστωση ότι κάποιοι φέρνουν από άλλες περιοχές αδέσποτα και τα παρατάνε στη Βέροια, επιδεινώνοντας το τοπικό πρόβλημα.
Ηρ. Αγαθαγγελίδης: Έθεσε επιπρόσθέτως το ενδεχόμενο –ως ανάγκη- να επαναπροσδιοριστεί η λειτουργία και το ωράριο που μένουν ανοιχτές οι αυλές στα σχολεία στα οποία έχουν πρόσβαση κοπάδια ή μεμονωμένα αδέσποτα με ότι αυτό συνεπάγεται. Κοινή πρόταση των εκπαιδευτικών ήταν και η ανάγκη καμπάνιας και ενημέρωσης στα σχολεία για τη φιλοζωία.
Βέτα Αρχοντάκη: Τί να κάνει επιτέλους ο Δήμος; Πόσα να μαζέψεις, 80, 100, 500; Δεν υπάρχει λύση. Λυπάμαι και στενοχωριέμαι πάρα πολύ, δυστυχώς όμως δεν μπορώ… Δεν μπορώ να ικανοποιήσω τους πάντες… Ας βοηθήσουν και οι πολίτες ας πάρουν στις αυλές τους όσοι μπορούν κάποια ζώα. Πόσα να μαζέψει και η Φιλοζωική; Δίνουν για υιοθεσίες και μετά τα βλέπουν έξω ως αδέσποτα.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να περισυλλεγούν για να κάνουμε εμβολιασμούς. Κανένας από τους πρώην Δήμους δεν έκανε τίποτα, μπήκαν στον Καλλικράτη χωρίς όπλα. Εάν είχαν στειρώσει κάποια ζώα δεν θα είχαμε αυτό το μέγεθος. Δεν μπορεί ο Δήμος Βέροιας να κάνει τόσες προσπάθειες, να δίνει τόσα χρήματα και στο τέλος να είμαστε στο μηδέν…
Και επιτέλους να σταματήσει αυτή η μετανάστευση των σκύλων από όλο το Νομό στο κέντρο της Βέροιας μέχρι και με πουλμάκια… Νιώθω ανίσχυρη, πόσα να σώσει αυτή η Βέροια; Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πέρα από τη στείρωση και την υιοθεσία.
Κ. Κουβακάς: Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πράξεις. Να αξιοποιήσουμε το δεδομένο της προσφοράς καλών συναδέλφων κτηνιάτρων και να ξεκινήσει οπωσδήποτε η διαδικασία εμβολιασμού.
Οι Δήμοι όμως πρέπει να προσλάβουν έναν υπεύθυνο κτηνίατρο, να καταθέσουμε ένα φάκελο απαιτήσεων προς το Δήμο και το Κυνοκομείο, ώστε να αποδείξουν εμπράκτως ότι θέλουν να λύσουν σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η αδειοδότηση των χώρων (κυνοκομείο). Η κτηνιατρική υπηρεσία Ημαθίας δυστυχώς έχει μόνο 5 κτηνιάτρους για όλο το Νομό, ωστόσο παρά τις ελλείψεις βάζει μπροστά τα θέματα δημόσιας υγείας και είναι παρούσα.
Εν κατακλείδι…
Μετά την πολύωρη συζήτηση, ο επικεφαλής της σύσκεψης κ. Ν. Μαυροκεφαλίδης, ανακεφαλαιώνοντας όσα προέκυψαν από τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα της σύσκεψης.
Στο διά ταύτα, λοιπόν, αποφασίστηκε να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Δήμων, το περιεχόμενο του οποίου θα συνδιαμορφωθεί από κοινού και με τους συναρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο συντονισμού, με πρακτικά και άμεσα μέτρα επίλυσης του προβλήματος.
Ένα εγχείρημα που δεν φαίνεται εύκολο, ωστόσο κρίνεται απολύτως αναγκαία η επίτευξη μιας λύσης, για όλους, ακόμη περισσότερο για τα ίδια τα αδέσποτα. Και εδώ θα αποδειχθεί η πραγματική βούληση, όλων, όσοι μέχρι σήμερα σε  συσκέψεις, συνεδριάσεις και όχι μόνο, περιορίζονται ή καταλήγουν απλά σε διαπιστώσεις.