Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Lévy: Νεκρή η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα


Bernard Henry Levi  LibyaΟ Γάλλος φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», προειδοποίησε μπροστά στο ενδεχόμενο «πτώσης» της Ελλάδας και της Ιταλίας και μίλησε για το μέγεθος της απώλειας που θα συνιστούσε κάτι τέτοιο για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δεν θέλω να συγκρίνω πράγματα που δεν μπορούν να συγκριθούν. Αλλά η Ευρώπη σχεδόν – δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτό – απέκοψε τις εβραϊκές της ρίζες. Αν αποδιώξει τώρα και το ελληνικό της θεμέλιο, αν πάρει διαζύγιο από την ρωμαϊκή της κληρονομιά, αν δεν έκανε τα ανθρωπίνως δυνατά, ώστε να παραμείνουν στους κόλπους της αυτά τα δύο κομμάτια της ταυτότητας και του είναι της, η Ευρώπη θα πέθαινε».
Ο Lévy θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το σημάδι, ότι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης βρίσκονται ακριβώς η Ελλάδα και η Ιταλία. «Αυτές οι δύο χώρες ήταν κάποτε η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού», τόνισε ο φιλόσοφος. Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι σημάδι, ότι «η κρίση αγγίζει το θεμέλιο του ευρωπαϊκού είναι».
Ο Lévy επισήμανε, τέλος, ότι «εδώ το βαθύτερο παρελθόν της Ευρώπης έχει περιέλθει σε κρίση, η μνήμη της, όλα αυτά που σχηματίζουν τη βάση, την προέλευση, την ψυχή και την γραμματική της».