Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERSΤρεις λύσεις στο τραπέζι του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους


Μαραθώνια προμηνύεται η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία διεκόπη γύρω στις 9.30 το βράδυ, προκειμένου να προετοιμαστούν νέες προτάσεις με σκοπό τον συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτή την ώρα η συνεδρίαση βρίσκεται ξανά σε εξέλιξη.

Τρεις λύσεις στο τραπέζι του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους
Επικαλούμενο επίσημες πηγές της ευρωζώνης, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για κανένα από τα ζητήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί της ευρωζώνης υπαναχωρούν από τις πρόσφατες σκέψεις, να επεκτείνουν δηλαδή ως το 2022 τον στόχο επίτευξης βιώσιμου ελληνικού χρέους (120% επί του ΑΕΠ) και επανέρχονται στον αρχικό στόχο, δηλαδή χρέος 120% το 2020.
Στο πλαίσιο αυτό οι λύσεις που έχουν μπει στο μικοροσκόπιο υπουργών και ευρωπαίων αξιωματούχων είναι οι εξής:
1. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρασχεθεί στην Ελλάδα 10ετής αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF, ενέργεια που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ στη χώρα μας.
2. Συζητείται η μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, στις 25 από τις 150 μονάδες βάσης, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία. Αυτός είναι και ο λόγος που προς το παρόν έχει διακοπεί η συνεδρίαση ώστε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν να προετοιμάσουν νέες προτάσεις.
Τρεις λύσεις στο τραπέζι του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους
3. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναγοράς (ιδιωτικού) ομολογιακού χρέους αξίας 35 - 40 δισεκατομμυρίων στα 30 σεντς ανα ευρώ.
Αντίθεση εξακολουθεί να υφίσταται και στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τρεις λύσεις στο τραπέζι του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην κάλυψη του κενού μέχρι το 2016, ενώ η ευρωζώνη εμμένει σε τμηματική συμφωνία με αρχικό ορίζοντα το 2014.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις.
"Εθνος"