Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΓΑΛΑ Παραμένει φρέσκο στο ράφι


«Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος για άλλες μία-δύο ημέρες ουσιαστικά θα είναι καταστροφική ιδιαίτερα για τον τομέα της κτηνοτροφίας και κυρίως για τον τομέα της αγελαδοτροφίας και παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, που αυτήν τη στιγμή είναι η πιο αδύναμη κτηνοτροφική παραγωγή στον τόπο μας».

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Αυτό υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος από πέντε ημέρες σε εννέα ημέρες. «Θα είναι ‘ταφόπλακα’ για αυτή την κτηνοτροφική διαδικασία στην παρούσα φάση η επιμήκυνση της έννοιας φρεσκάδας του γάλακτος. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ούτε γίνονται σχετικές συζητήσεις. Άλλωστε, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διαβεβαιώνει ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια να μειωθεί το κόστος των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ, δεν πρέπει όμως αυτό να γίνει σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας».
Οι φήμες για ενδεχόμενη παράταση στη διάρκεια του γάλακτος έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) καθώς και του συνεταιρισμού -Ομάδας Παραγωγών Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Θεσσαλίας και Πιερίας- «ΘΕΣγάλα». Ο πρότυπος συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα», που εκπροσωπεί περίπου 90 παραγωγούς με παραγωγή στους 120 τόνους αγελαδινού γάλακτος ημερησίως, αναφέρει ότι η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε πως η παράταση διάρκειας στο φρέσκο γάλα θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής καθώς θα μειωθούν οι επιστροφές, δεν ευσταθεί. Αντιπαραθέτει το γεγονός ότι το γάλα υψηλής παστερίωσης με διάρκεια ζωής 20 ημέρες, το οποίο δεν επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής σε σχέση με το φρέσκο και δεν έχει επιστροφές, πωλείται 20 με 30 λεπτά ακριβότερα από το φρέσκο.
Ο «ΘΕΣγάλα» διαψεύδει ακόμη τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα είναι από 47 έως 56 λεπτά το κιλό. «Με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, ο οποίος είναι και ο επίσημος φορέας, η μέση τιμή παραγωγού σε όλη τη χώρα για το 2011 ήταν 0,419 και για το 2012 είναι 0,457 ευρώ. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος της Ευρώπης των 15 ήταν 0,3472 το 2011 και 0,3349 ευρώ το 2012, αντί για 0,26 με 0,29 ευρώ που αναληθώς υποστηρίζεται», αναφέρει ο συνεταιρισμός. Όσον αφορά την παράταση διάρκειας «η θέση όλων των αγελαδοτρόφων και η δική μας είναι ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος στις δέκα ημέρες θα αποδειχθεί πολλαπλώς οδυνηρή για την ελληνική αγελαδοτροφία».
Εν τω μεταξύ, ο ΕΦΕΤ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου των τροφίμων και τις καταναλωτικές οργανώσεις σε διαβούλευση, με αφορμή την έκδοση νέας αγορανομικής διάταξης για τη διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του φορέα στην Αθήνα.

1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Εντός της επόμενης εβδομάδας θα καταβληθεί η προκαταβολή ύψους 50% της ενιαίας ενίσχυσης 2012 που ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ και αφορά 680.000 δικαιούχους. Τις ημέρες αυτές γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε η πληρωμή του 1,1 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων να πληροί τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.
«Σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και συγκυρία εξασφαλίζουμε τη ρευστότητα για την ομαλή παραγωγική διαδικασία των αγροτών και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ο τομέας της γεωργίας είναι πραγματικός πυλώνας στήριξης της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.