Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Η Σύνοδος Κορυφής συνεχάρη την Ελλάδα


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ 
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, χαιρέτησαν τα επιτεύγματα που διαπιστώνουν ότι έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται απαραίτητες για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να βγει από τη σημερινή κρίση, και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

“Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο να ξαναμπεί σε δρόμο υλοποίησης το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Περιμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πολιική σε επίπεδο δομών της οικονομίας, καθώς και σε εκείνο του προϋπολογισμού, και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες να διαφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή του προγράμματος”, αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της τρόικας επεσήμαναν ότι η συμφωνία και η συνεπακόλουθη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα είναι θέμα χρόνου, και θα πρέπει να αναμένεται στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.
Αναλυτικά, το ανακοινωθέν της Συνόδου για την Ελλάδα, έχει ως εξής:
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η Τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της Τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.
Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη».