Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ενιαίος συντελεστής 28% για όλες τις επιχειρήσεις


ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ
Με έναν ενιαίο συντελεστή 28% θα φορολογούνται πλέον όλες οι επιχειρήσεις, ΑΕ,ΕΠΕ, ατομικές, ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με το νέο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
Για τις ΑΕ, υπάρχει αλλαγή στο μέχρι τώρα πλάνο για φορολόγηση συνολικά με 35% (19% στα κέρδη και 19% στη διανομή μερισμάτων), ενώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες εγκαταλείπεται το σχέδιο για φορολόγηση με κλιμακωτούς συντελεστές από 20% έως 35%.

Την ίδια ώρα έμποροι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προειδοποιούν με τον κίνδυνο “λουκέτου” για  χιλιάδες επιχειρήσεις υπό το βάρος των φορολογικών μέτρων.  Το φορολογικό βάρος των φυσικών προσώπων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 49% έναντι κοινοτικού μέσου όρου 38%, στα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 30% έναντι 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΦΠΑ φτάνει στο 23% έναντι 20%. Ωστόσο το ποσοστό είσπραξης περιορίζεται στο 31% του ΑΕΠ έναντι 39 με 40% στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ενδεικτικό της αδράνειας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών είναι το γεγονός ότι για 20 ολόκληρους μήνες έμειναν ξεχασμένοι στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών οι φάκελοι 1.747 φορολογούμενων, οι οποίοι βρέθηκαν από τις διασταυρώσεις του Μαρτίου του 2011, να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις κι από ακίνητα.
Πρόκειται για υπόχρεους που υπάγονται κυρίως σε εφορίες ακριβών περιοχών, όπως η Κηφισιά, το Ψυχικό, η Γλυφάδα, τους οποίους αναλαμβάνουν τώρα να “ξεσκονίσουν” τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης σε μια περίοδο όπου οι επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται στο ναδίρ κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάργηση 127 εφοριών έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 150 έλεγχοι σε φορολογούμενους με μεγάλο εισόδημα, ωστόσο οι ελεγκτικές υπηρεσίες μπόρεσαν να ολοκληρώσουν μόλις 55. Στο μέτωπο των φορολογούμενων με μεγάλη περιουσία και στους αυτοαπασχολούμενους θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 600 έλεγχοι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, αλλά έκλεισαν μόλις 365 φάκελοι. Ως εκ τούτου δεν προκαλεί έκπληξη το ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 570.000 χιλιάδες υποθέσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να παρατείνει εκ νέου τις χρήσεις 2000- 2006, προκειμένου να μη παραγραφούν χιλιάδες ανέλεγκτες χρήσεις.