Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

@ «κλειστό ταμείο»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
# Το Spiegel κτυπά σχεδόν πάντα πριν από κρίσιμες συνόδους κορυφής της ΕΕ. Καλά ενημερωμένο και το πιθανότερο σε αυστηρότερη γραμμή ακόμα και από αυτή του Σόιμπλε.

# Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εισπράξει κατά πως φαίνεται τη δόση των 31,5 δις αποδεικνύει ότι η θετική έκθεση της τρόικας είναι προδιαγεγραμμένη. Το πώς το χρέος μας καθίσταται βιώσιμο είναι μία άλλη συζήτηση.


# Εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι δεν αναφέρονται καθόλου στα 1,2 δις που καλείται να δώσει το ΔΝΤ, μετά τη συνεδρίαση του δικού του ΔΣ και την σύνταξη του αντίστοιχου DSA (πείτε το… πιστοποιητικό βιωσιμότητας)

# Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι το γερμανικό περιοδικό προεξοφλεί την απόδοση της δόσης σε «κλειστό ταμείο», προς αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

# Και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Η αποπληρωμή του ιδιωτικού τομέα; Η αποφυγή της (κατά Στουρνάρα) οικονομικής ασφυξίας;

# Η λογική λέει ότι στην παρούσα φάση, η προώθηση τέτοιας λύσης δεν έχει καμία τύχη. Ή αν έχει, τότε πρέπει να προετοιμαστούμε και για την πιθανότητα πτώχευσης εντός της ζώνης του ευρώ!

# Είναι μάλλον προφανές ότι το άρθρο του Spiegel αποτελεί την έναρξη των πιέσεων προκειμένου αφενός η Ελλάδα να εφαρμόσει όσα συμφώνησε, αφετέρου να προχωρήσει ταχύτατα σε πρωτογενή πλεονάσματα.

# Δεν είμαι καθόλου βέβαιος, λοιπόν, ότι το νέο μεσοπρόθεσμο θα αποτελέσει οριστικό πιστοποιητικό αξιοπιστίας για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

# Άλλωστε τα πιστοποιητικά είναι για να ανανεώνονται. Εκατέρωθεν. Μόνο που για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η Ελλάδα είναι σε θέση να ψελίσει ότι δικαιούται καλύτερης μεταχείρισης.

# Να ψελίσει είπαμε. Όχι να ζητήσει. Πόσο μάλλον να απαιτήσει.

# Εκείνο που σίγουρα επιβάλλεται να διεκδικήσει ανυποχώρητα είναι να συμπεριληφθεί στη νέα τάξη πραγμάτων που δρομολογείται στην Ευρωζώνη. Προφανώς υπό… γερμανική ηγεσία.

# Όπως πολύ εύστοχα ένας φίλος παρατηρούσε προ μηνών, όταν η Μέρκελ θα βάζει όλα τα κράτη-εταίρους σε επιτήρηση, ορισμένοι θα συνεχίσουν να μιλούν για… απομόνωση της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.

# Σε κάθε περίπτωση, we are running out of time, όπως πολύ εύστοχα διαπιστώνει… η Κριστίν.