Φόρο και στα αγροτεμάχια επιβάλλει από το παράθυρο το υπουργείο Οικονομικών, με την καθιέρωση του νέου ενιαίου τέλους ακινήτων που σχεδιάζει να επιβάλει από το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο τέλος θα επιβληθεί στα ακίνητα από την 1-1-2013, στη θέση του ΕΕΤΗΔΕ (εισπράττεται μέσω ΔΕΗ) και του ΦΑΠ, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια, αλλά το σύνολο των ακινήτων ακόμα και τα αγροτεμάχια.
Αναλυτικότερα, ο νέος φόρος θα απορροφήσει το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που επιβάλλεται μόνο στα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται, καθώς και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβαρύνει κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως.
Ωστόσο το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα επιβάλλεται επίσης και σε ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται, όπως είναι οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης. Θα εξαιρούνται μόνο οι αγροτικές εκτάσεις οι οποίες ανήκουν και καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δηλαδή, η αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων θα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των άλλων ακινήτων, που έχει ο φορολογούμενος και θα φορολογείται για το σύνολο της περιουσίας.
Επίσης, το αφορολόγητο από το νέο φόρο θα είναι χαμηλό. Θα οριστεί στις 100.000 ευρώ και η επιβάρυνση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας. Θα εξαιρέσει δηλαδή τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες, αλλά θα επιβαρύνει σημαντικά τις μικρομεσαίες και ειδικά όσους εκτός από ένα σπίτι έχουν και αγροτεμάχια και τα οποία δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα.
Για τα νομικά πρόσωπα, ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνεται χωρίς αφορολόγητο όριο και με συντελεστές υψηλότερους από αυτούς που θα ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα. Εξαιρέσεις θα προβλέπονται ελάχιστες και θα αφορούν κυρίως τα κτίσματα των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικών προσώπων, καθώς και τα ακίνητα με γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση.
Στόχος του ΥΠΟΙΚ από το νέο φόρο είναι η είσπραξη 3 δισ. ευρώ, δηλαδή να καλύψει τις εισπράξεις από το ΕΕΤΗΔΕ (2,4 δισ. ευρώ) και τις εισπράξεις από το ΦΑΠ (600 εκατ. ευρώ).
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ