Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Το χτύπημα Δουκάκη κατά του Ρόμνεϊ


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η στωικότητα που τον διέκρινε, η διστακτικότητα να στριμώξει τον αντίπαλό του στα debate, και… εκείνη η φωτογραφία, όπως πέρασε στην Ιστορία το στιγμιότυπο πάνω στο τανκ, οδήγησαν τον Μάικλ Δουκάκη στο να μην γίνει ο πρώτος Ελληνοαμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ιστορικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος ωστόσο, εξακολουθεί να απολαμβάνει του σεβασμού της κοινωνικής βάσης των Δημοκρατικών, παρά εκείνη την ήττα από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Η παρουσία του λοιπόν στην έναρξη του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Σάρλοτ κέρδισε στιγμές δημοσιότητας, ειδικά από τη στιγμή που στο παρελθόν διετέλεσε Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, δηλαδή…
«Όταν ήταν Κυβερνήτης, η Μασαχουσέτη κατετάγη 47η σε 50 Πολιτείες, στον δείκτη δημιουργίας θέσεων εργασίας. Στην προεκλογική εκστρατεία, προώθησε την υποψηφιότητά του ακριβώς με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί σήμερα: Ότι ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας, ότι γνωρίζει την οικονομία. Νομίζω ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, πρέπει να εστιάσουμε σε εκείνη την περίοδο. Και να αποκαλύψουμε στην αμερικανική κοινωνία το παρελθόν του Μιτ Ρόμνεϊ στη διαχείριση της Μασαχουσέτης», δήλωσε με νόημα ο Μάικλ Δουκάκης.
Η πρόταση Δουκάκη συνιστά ειδοποιό διαφοροποίηση στη στρατηγική «γκρίζας προπαγάνδας» των Δημοκρατικών απέναντι στον Μιτ Ρόμνεϊ, εφόσον φυσικά υλοποιηθεί. Μέχρι σήμερα, οι Δημοκρατικοί επικρίνουν τον Μιτ Ρόμνεϊ για τις επιδόσεις του ως επιχειρηματίας στην ελεύθερη αγορά, για τις off shore που διατηρούσε, και για τις… κρυφές φορολογικές δηλώσεις.