Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ο “επόμενος Ομπάμα”


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Σε αντίθεση με τη μάλλον «νερουλή» ομιλία του Κρις Κρίστι, στην έναρξη του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στην Τάμπα της Φλόριντα, η ομιλία του Τζούλιαν Κάστρο στο χθεσινό εναρκτήριο λάκτισμα του Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Σάρλοτ, έστειλε τα μηνύματα που ήθελε.

Ο 37χρονος εξαιρετικά δημοφιλής δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, θύμισε σε πολλούς τον Μπαράκ Ομπάμα το 2004, τότε που ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ, άγνωστος στο ευρύ κοινό και την κομματική βάση των Δημοκρατικών, είχε εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στο Συνέδριο για τον Τζον Κέρι.
Ο Κάστρο θεωρείται δυνητικά «ο επόμενος Ομπάμα», καθώς στις προεδρικές εκλογές του 2016 θα είναι 41 ετών, και περισσότερο ελκυστική περίπτωση από τον σημερινό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να επιθυμεί να δοκιμάσει την τύχη του το 2016, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αλ Γκορ, ο οποίος… το διέπραξε, μετά από οκτώ χρόνια δίπλα στον Μπιλ Κλίντον.
Όσο για τον πυρήνα του περιεχομένου της ομιλίας του Τζούλιαν Κάστρο, επικεντρώθηκε στη… ζωντανή απόδειξη του αμερικανικού ονείρου, το οποίο πρεσβεύει ο Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντας το προσωπικό παράδειγμα ζωής και πολιτικής διαδρομής που ακολούθησε ο ίδιος. Το μέλλον θα δείξει αν η Ιστορία θα επαναληφθεί και με τη δική του περίπτωση.