Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Μπάζωμα με απόβλητα μπαταρίας

Αποκατάσταση έκτασης του λατομείου Λιτοχώρου με επικίνδυνα απόβλητα καταγγέλλει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, την ώρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες εισηγούνται θετικά στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων και η εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο υλικό διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Η Ομάδα Δράσης καταγγέλλει ότι «στους πρόποδες του Ολύμπου ετοιμάζονται να θάψουν 82.000 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου, βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες). «Μας φάνηκε περίεργο το ότι έγινε ολόκληρη η διαδικασία χωρίς να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία. Το να θελήσει η δημοτική επιχείρηση να καλύψει το νταμάρι είναι κατανοητό, αλλά δεν είναι δυνατόν να έχουμε έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, χωρίς να κριθεί από την κοινωνία. Εμείς απευθυνθήκαμε σε επιστήμονες και μας είπαν ότι δεν ελέγχθηκαν κάποιοι δείκτες, όπως ο δείκτης πλυσιμότητας», αναφέρει στη «Μ» ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Ηλίας Τσολακίδης.
Το έργο που προωθείται να γίνει αφορά την αποκατάσταση τμήματος του λατομείου Λιτοχώρου, του δήμου Ολύμπου - Δίου, στη θέση «Γούρνες - Ξηροκάμπι», σε έκταση 15 στρμ. Τα έργα πλήρωσης του χώρου, που θα αναλάβει η δημοτική επιχείρηση ανάπτυξης με κονδύλια από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, περιλαμβάνουν τη μεταφορά και απόθεση παραπροϊόντος της εταιρείας TOSOH, που εδρεύει στη Σίνδο. Το υλικό θα μεταφερθεί με φορτηγά ωφέλιμου βάρους 20 τόνων και θα εκφορτώνεται απευθείας στο νταμάρι, αφού πρώτα γίνει στεγανοποίηση.

Θετική γνωμοδότηση
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν γνωμοδοτήσει θετικά στους περιβαλλοντικούς όρους και η μελέτη βρίσκεται προς έγκριση στην αποκεντρωμένη διοίκηση. «Αφού λάβαμε υπόψη τη νομοθεσία που αφορά τα απόβλητα και την επιστημονική μας άποψη, γνωμοδοτήσαμε θετικά, όπως έχουν κάνει και άλλοι φορείς. Το απόβλητο δεν χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο. Οι περιβαλλοντικοί όροι θα συζητηθούν τελευταία και στο δημοτικό συμβούλιο προς γνωμοδότηση. Θα ενημερωθεί δηλαδή η τοπική κοινωνία και θα συμμετάσχει στις διαδικασίες», αναφέρει στη «Μ» στέλεχος της επιτροπής αδειών ανάπτυξης ενέργειας και φυσικών πόρων της αντιπεριφέρειας Πιερίας.
«Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση είναι πράγματι ένα παραπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας, όντως ηλεκτρολυτικό διοξείδιο του μαγγανίου, το οποίο είναι πρώτη ύλη για τα ξηρά στοιχεία. Είναι ό,τι απομένει από το ορυκτό, στην κατηγορία των μη επικινδύνων. Είναι εξαιρετικό εγγειοβελτιωτικό και μπορεί να γίνει προσομοίωση χώματος, διότι έχει εξαιρετικά θρεπτικά υλικά και ιχνοστοιχεία. Όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο αλλά και χρήσιμο», περιγράφει στη «Μ» η κ. Παυλίδου, εκπρόσωπος της εταιρείας. «Στο Λιτόχωρο θα γίνει αποκατάσταση, όπως έχει την υποχρέωση να κάνει ο φορέας όταν τελειώνει την εξορυκτική δραστηριότητα. Οι βαθμίδες και η φύτευση θα γίνει με το υλικό αυτό. Παρόλο που δεν είναι επικίνδυνο, θα χρησιμοποιήσουμε τρόπο που προτείνει η Ε.Ε., δηλαδή με προληπτικά μέτρα, με μεμβράνες, με αποστραγγιστικά», προσθέτει η ίδια.