Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Πάμε γερά, “ελληνικά”!

Τελείωσε χθες η πρώτη σειρά των αγώνων σε όλους τους όμιλους του Euro. Tα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι καμία ομάδα δεν είναι αχτύπητη. Η Ελλάδα απέδειξε στο 1ο παιχνίδι ότι συγκαταλέγεται στις έμπειρες ομάδες της γηραιάς ηπείρου. Έδειξε χαρακτήρα, επέστρεψε από ένα καταστροφικό γι’ αυτήν ημίχρονο και το αποτέλεσμα αφήνει σε αυτήν μία γλυκόπικρη γεύση. Μόνο η Ισπανία, ίσως, κατά διαστήματα έπιασε απόδοση παρόμοια της …Μπαρτσελόνα. Όμως Τσάβι, Ινιέστα και Φάμπεργκας συνεπικουρούνται από τον Νταβίντ Σίλβα, που δεν είναι με τίποτα Λιονέλ Μέσι!

Η εθνίκη μας ομάδα στο β΄ μέρος με την οικοδέσποινα Πολωνία, μπήκε δυνατά, ισοφάρισε, αν και με παίχτη λιγότερο, έδειξε πάθος και επέβαλε τον ρυθμό της. Δημιούργησε ευκαιρίες με Σαλπιγγίδη, Σαμαρά, κράτησε πίσω με τον χαρακτήρα του Κατσουράνη και τον ζήλο του Κυριάκου Παπαδόπουλου, έβγαλε αυτοπεποίθηση με τον Φορτούνη. Σήμερα δίνεται μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να βάλει θεμέλιο πρόκρισης. Ο Σάντος διάβασε καλά στο ημίχρονο τον αγώνα με τους Πολωνούς και έκανε σωστές διορθωτικές κινήσεις. Η απουσία του κεντρικού αμυντικού δίδυμου περιορίζει κάπως τις επιλογές του, για την αναμέτρηση με τους Τσέχους. Ή θα χρησιμοποιήσει τον Μαλεζά στα στόπερ, ή το πιο πιθανό, να συνεχίσει με Κατσουράνη-Κυρ.Παπαδόπουλο και τη θέση στα χαφ να καλύψει ο Φωτάκης. Στην επίθεση την τριάδα θα απαρτίσουν οι Σαλπιγγίδης, Φορτούνης και κορυφή ο Σαμαράς. Η νίκη δινεί φτερά, η ισοπαλία ελπίδες και η ήττα βάζει προβλήματα για σοβαρούς λύτες. Επαναλαμβάνω όμως, καμία ομάδα δεν είναι φόβητρο για κανέναν!
Η Τσεχία δεν είναι η υπερομάδα του 2004, που της είχαμε επιβληθεί έτσι κι αλλιώς. Αποτελεί παρολαυτά μία πάρα πολύ καλή, τεχνική και γρήγορη ομάδα. Το σκορ της αναμέτρησης με την Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος εκτιμήσεις αν δεν ερμηνευτεί σωστά. Ο Μίχαλ Μπίλεκ πλαισαιώνει τους «παλιούς» Τσεχ, Ροζίτσκι, Μπάρος με τους ιδιαίτερα επικίνδυνους Γίρατσεκ, Πετρζέλα, Πλασίλ, Ρέζεκ και διαθέτει, ως εναλλακτική, τον νεαρό ταλαντούχο Νέσιντ. Το αποψινό ματς με την εθνική μας είναι παιχνίδι χωρίς αύριο για τους Τσέχους. Μια δεύτερη πιθανή ήττα θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες για συνέχεια στη διοργάνωση και όλα θα εξαρτούνται πλέον από τραβηγμένους συνδιασμούς αποτελεσμάτων!
Παιδιά της Ελλάδος, δώστε μας τη χαρά να βγούμε πάλι στους δρόμους. Παίξτε και για τον Αβραάμ. Ευχαριστηθείτε τον αγώνα, παιξτε τη μπαλίτσα σας και η νίκη θα έρθει. Με μια φωνή όλη η Ελλάδα μαζί σας!