Γοήτευσαν και ενθουσίασαν τους 1.000 και πλέον θεατές, που κατέκλεισαν την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 το θέατρο του π. ΟΛΠΑ στη Μαρίνα, σε μια εντυπωσιακή παράσταση για την τελετή λήξης τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
Με μια ξεχωριστή εκδήλωση αντάξια της πλούσιας δράσης τους και της επιτυχούς παρουσίας τους, τα χορευτικά τμήματα του Π.Σ. «σφράγισαν» την επιτυχή διαδρομή τους κατά τη διάρκεια της χορευτικής περιόδου 2011-2012.
Πάνω από 200 χορευτές του Π.Σ. γέμισαν τη σκηνή παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα παραδοσιακών χορών απ’ όλη την Ελλάδα και συνθέτοντας μια πανδαισία χρωμάτων.
Μικροί και μεγάλοι, μέλη και φίλοι του συλλόγου απόλαυσαν χορούς από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, την Πελοπόννησο και την Ευρώπη.
Τα χορευτικά τμήματα μέσα από τη λαμπερή αυτή εκδήλωση σηματοδότησαν, ταυτόχρονα, τις δράσεις της επόμενης χορευτικής περιόδου, η οποία επίσημα ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου.
Το «ζεστό» χειροκρότημα των παριστάμενων, αλλά και το γεγονός ότι το θέατρο «γέμισε» ασφυκτικά από κόσμο, που ήθελε να παρακολουθήσει την τελετή λήξης των χορευτικών του Π.Σ., αποτέλεσαν την απόλυτη ικανοποίηση για τους χορευτές, που προσπαθούν να αναδείξουν την παράδοσή μας, όχι μόνο, σε κάθε γωνιά της χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου Αθανάσιος Φραντζής προχώρησε σε απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν και συνέβαλαν στις επιτυχείς παρουσιάσεις των χορευτικών, αλλά και όσους στήριξαν και στηρίζουν τις δράσεις του συλλόγου. Ακόμα, μίλησε για το πολυήμερο ταξίδι στη Βουλγαρία, τα δεκάδες ταξίδια των χορευτικών σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα και στις αμέτρητες συμμετοχές τους σε εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Αχαΐα. «Ο σύλλογός μας προσπαθεί παρά την σκληρή οικονομική κρίση που έχει οδηγηθεί η πατρίδα μας, να αντισταθεί και όλοι μαζί μελή και διοικητικό Συμβούλιο, αγωνιζόμαστε να μην χαθεί ότι πιο πολύτιμο μας άφησαν οι προγονοί μας…οι παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Φρανζτής.
Επίσης, ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού αναφέρθηκε στους τρεις σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του Π.Σ.:
- Το 1879 κυκλοφόρησε την Εφημερίδα ΛΑΥΡΑ για την ενημέρωση των πολιτών
- Το 1890 ίδρυσε στην Πάτρα την Σχολή Λαού, κάτι σαν το σημερινό Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο, προκειμένου να συμβάλει στην επιμόρφωσης των νέων της πόλης,
- το 1895 ίδρυσε τραπεζοοικονομικό οργανισμό να «στήριξη» οικονομικά στην προσπάθεια ανάπτυξης και ευημερίας της Πάτρας.
Τέλος, ο κ. Φραντζής επισήμανε ότι στα χορευτικά τμήματα συμμετείχαν φέτος περισσότερα από 500 άτομα κάθε ηλικίας, τα οποία διδάχθηκαν παραδοσιακούς χορούς απ΄ ολη την Ελλάδα, καθώς Λαϊκούς και Ευρωπαϊκούς.
Για τη σημασία του χορού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αλλά και για τα πλεονεκτήματά του μίλησε το μέλος του Παγκαλαβρυτινού συλόγου, δικηγόρος Στέλλα Πανουτσακοπούλου επισημαίνοντας: «Ο χορός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πρωταρχική καλλιτεχνική έκφραση του ανθρώπου. Ο χορός αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα εκφραστικά μέσα και χρονολογικά έπεται του τραγουδιού. Σύμφωνα με τον Maurice Bejarts ο χορός είναι μια από τις σπάνιες ανθρώπινες δραστηριότητες όπου ο άνθρωπος δίνεται ολοκληρωτικά: σώμα, καρδιά και πνεύμα».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο αντιδήμαρχος και πρώην γραμματέας του Παγκαλαβρυτινού Γιώργος Σιγαλός, για την προσφορά του στο Σύλλογο, τον τόπο και τον πολιτισμό.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, ο εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Πατρών πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος, ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων αντιδήμαρχος Γ. Σιγαλός, o π. Αντιδήμαρχος Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Τζανάκος, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Οβρυάς, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Παγκαλαβρυτινό και τους χορευτές και τόνισαν τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο του συλλόγου τόσο στη διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όσο και στην προβολή και ανάδειξη του νομού μας, επισημαίνοντας πως η πρωτοφανής συμμετοχή του κόσμου σε κάθε εκδήλωση του Π.Σ. αποδεικνύει την αναγνώριση των προσπαθειών και των δράσεών του.