Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τσίπρας: "Να μην έρθει η τρόικα στην Αθήνα εάν δεν ισχύσει για την Ελλάδα η απόφαση της Συνόδου"

Πέρα από τη σφοδρή επίθεση λήφθηκαν αποφάσεις για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και το μεγάλο συνέδριο του κόμματος την άνοιξη του 2013.
Την πρώτη μετεκλογική, αλλά σφοδρή επίθεση κατά της τρικομματικής κυβέρνησης για τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να ισχύσουν και για την Ελλάδα οι αποφάσεις για την Ιταλία και την Ισπανία, διαφορετικά να μην έρθει η Τρόικα στην Αθήνα.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την αντιπολιτευτική στρατηγική, αλλά και την μεγάλη προσπάθεια για την πολιτική και οργανωτική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες συνθήκες.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει ευθαρσώς ότι «αν δεν ισχύσει και για την Ελλάδα ότι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία, η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά να έρθει στην Ελλάδα», αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την χρηματοδότηση των τραπεζών και πρόσθεσε ότι αν «αυτό δεν ισχύσει να προβάλλει βέτο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια ιστορική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν οι εκλογές είχαν αναδείξει κυβέρνηση της Αριστεράς, η εικόνα σήμερα σε όλη την Ευρώπη θα ήταν τελείως διαφορετική. Ο λαός μας έχασε μια ευκαιρία είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και επικαλέστηκε τη στάση της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα παρενέβαινε στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με επιστολές υποτέλειας και δουλοπρέπειας. Επιστολές που διαβεβαιώνουν την προσήλωση της κυβέρνησης στην καταστροφική πολιτική των Μνημονίων και της ύφεσης. Που χαραμίζουν μέσα σε λίγες μέρες όσα ο λαός μας με τις διεκδικήσεις αλλά και με τη ψήφο του κέρδισε, το προηγούμενο διάστημα».
Αντίθετα, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν σήμερα το μαλακό μαξιλαράκι για την κυρία Μέρκελ.
Θα ήταν βασική συνιστώσα της συμμαχίας του Νότου και θα είχε ήδη κερδίσει τουλάχιστον όσα και οι Ισπανία και Ιταλία διεκδίκησαν και κέρδισαν, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ασκώντας κριτική προσωπικά τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη ο κ. Τσίπρας, αφού ευχήθηκε περαστικά στον πρωθυπουργό είπε ότι ο κ. Σαμαράς λόγω του προβλήματος υγείας δεν ήταν παρών, αλλά με την επιστολή που έστειλε φρόντισε να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από την αίθουσα της συνόδου και τα επίδικά της.
Αλλά και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, που ευτυχώς δεν είχαν κάποιο άλλο κώλυμα, επέλεξαν να απουσιάζουν από την διαπραγμάτευση, όταν μέχρι πρότινος έκλειναν το ρήμα επαναδιαπραγματεύομαι σε όλους τους τόνους και εγκαλούσαν επιδειχτικά τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αρνείται να συμμετάσχει στις περιβόητες εθνικές διαπραγματευτικές ομάδες. Και πραγματικά αναρωτιόμαστε ποιος ο λόγος να φτιάχνετε εθνικές ομάδες όταν δεν είσθε εις θέση ούτε καν να μπείτε στο γήπεδο, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στους Έλληνες τραπεζίτες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όχι μόνο δεν τους καίγεται καρφί αν θα φεσώνεται ο έλληνας φορολογούμενος για να σώσουν τις τράπεζές τους, μη σας πω ότι τους τρομάζει η ιδέα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης, αφού έτσι πιθανώς θα μπουν εμπόδια στο σκάνδαλο της διατήρησης των χαρτοφυλακίων από τους ίδιους. Όχι πως αν κάτι τέτοιο κερδηθεί, θα έχουμε σωθεί από τη κρίση. Αλλά τουλάχιστον θα σταματούσαν τα λεφτά και τα χρέη του ελληνικού λαού να χρησιμοποιούνται για να διασωθούν χρεοκοπημένοι τραπεζίτες».
Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου, είπε ο κ. Τσίπρας, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις αλλά και δύο μεγάλα μειονεκτήματα. Το πλεονέκτημα είναι ότι έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από μια Βουλή που σχηματίστηκε σε συνθήκες κρίσης. Το ένα της μεγάλο μειονέκτημα είναι οι ίδιες οι δεσμεύσεις της, η ίδια η πολιτική της. Το δεύτερο μεγάλο μειονέκτημα, ότι όσο θα εξαντλούνται τα αποθέματα αντοχής του λαού τόσο θα εξαντλείται κι η αποτελεσματικότητα της τρομοκράτησής του.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους κυβερνώντες, «να εγκαταλείψουν κάθε κρυφή σκέψη για άλωση του κράτους και λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για επιτάχυνση του ξεπουλήματος έναντι πινακίου φακής της δημόσιας περιουσίας, από το περίφημο ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά και όποια σκέψη για δημιουργία θυλάκων κομματικής φαυλοκρατίας σε κρίσιμους τομείς, είτε είναι υπουργεία, είτε δημόσιες υπηρεσίες, είτε, ακόμα χειρότερα η αστυνομία και ο στρατός».
Σε κάθε προσπάθεια να γυρίσετε την πολιτική και το κράτος δεκαετίες πίσω θα μας βρείτε απέναντι, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».
Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την πρότασή του για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ , τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να είναι μια βαθύτατα πολιτική διαδικασία να ενισχύει όχι μόνο τα πολιτικά, αλλά και τα κινηματικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις διεθνείς μας συμμαχίες.
Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ /ΕΚΜ πρέπει να βασιστεί στην αυτοοργάνωση του λαϊκού παράγοντα, με ανοιχτές συνελεύσεις παντού, με ζωντανή πολιτική συζήτηση, με άμεσους στόχους για την οργάνωση της αλληλεγγύης και των κοινωνικών αντιστάσεων είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η διαδικασίες αυτές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, αλλά με σταθερά βήματα και μέσα από δημοκρατικό διάλογο, ώστε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη, λαϊκή, δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς. .
Στόχος είναι, είπε ο κ. Τσίπρας, η διαδικασία των ανοιχτών συνελεύσεων να οδηγήσει σε μια εθνική συνδιάσκεψη τον Οκτώβριο. Από την Συνδιάσκεψη αυτή να προκύψει ένα Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συγκλίνουν σε αυτό τα εγχείρημα.
Το Εθνικό Συμβούλιο να είναι ταυτόχρονα και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου του ενιαίου φορέα. Και το τελευταίο, αλλά ταυτόχρονα πρώτο βήμα, είναι το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα, την Άνοιξη του 2013.