Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τι θα συζητήσουν Τόμσεν-Στουρνάρας

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Στουρνάρα με τον Πολ Τόμσεν δεν ήταν, αμιγώς τουλάχιστον, διαδικαστική. Ο νέος υπουργός Οικονομικών και ο Δανός επικεφαλής της τρόικας, συζήτησαν τις λεπτομέρειες της επιστροφής του κλιμακίου των ελεγκτών στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, και τις συναντήσεις που θα έχουν με την πολιτική ηγεσία.

Στην πραγματικότητα, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Πολ Τόμσεν “διάβασαν” ο ένας τον άλλο. Τι σκέφτονται και τι προτίθενται να κάνουν. Ο τεχνοκράτης Γιάννης Στουρνάρας, είναι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων που μετ’ επιτάσεως ζητά η τρόικα, εδώ και πολλούς μήνες, ενώ ο Πολ Τόμσεν εκτιμά ότι ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει… κατανόηση από την πλευρά των δανειστών, εφόσον η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής της αποφασιστικότητάς της.
Μετά μάλιστα και από τη χθεσινή διαρροή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εμφανίζει τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας έτοιμο να συζητήσει με την Αθήνα τυχόν προσαρμογές στο πρόγραμμα του Μνημονίου, η συνάντηση Στουρνάρα-Τόμσεν αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον.