Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Νίκησαν τον διαβήτη 1 με βλαστοκύτταρα

Τον δρόμο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 ανοίγουν επιστήμονες σε ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίοι κατάφεραν να αντιστρέψουν τα συμπτώματα της ασθένειας σε ποντίκια με τη χρήση βλαστοκυττάρων!


Ερευνητές του University of British Columbia (UBC) και της εταιρίας BetaLogics στο Νιου Τζέρσι (η οποία ανήκει στην Janssen Research Development) ανέπτυξαν μια θεραπεία με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποκαταστήσουν με επιτυχία την παραγωγή της ινσουλίνης, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο που πάσχουν από την ασθένεια.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Diabetes», στην οποία δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που ενθαρρύνουν την αυτόματη αύξηση ή μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης με βάση τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Οι επιστήμονες εμφύτευσαν βλαστοκύτταρα σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1 και στη συνέχεια τους αφαίρεσαν την ινσουλίνη, ώστε η κατάστασή τους να μοιάζει περισσότερο με την κλινική εικόνα των ασθενών. Μετά την εμφύτευση, τα βλαστοκύτταρα μετατράπηκαν σε παγκρεατικά β-κύτταρα, τα οποία εκκρίνουν ινσουλίνη, ενώ σε διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών τα ποντίκια είχαν διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα των σακχάρων στο αίμα τους, ακόμη και όταν τρέφονταν με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. «Ουσιαστικά τα ποντίκια θεραπεύτηκαν από τον διαβήτη, όταν ο οργανισμός τους βρέθηκε ξανά σε θέση να ελέγχει την παραγωγή της ινσουλίνης, όπως συμβαίνει στους υγιείς μη διαβητικούς οργανισμούς» είπε ο Timothy Kieffer, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Κυτταρολογίας και Φυσιολογίας του UBC.

Οπως εξήγησε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε διαβητικά ποντίκια, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων δεν λειτουργούσε φυσιολογικά και που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε απορρίψει τα κύτταρα. Πλέον, η επιστημονική ομάδα πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να προστατεύονται τα κύτταρα από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού, ώστε οι μεταμοσχεύσεις να γίνονται χωρίς την ανάγκη χρήσης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη