Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΕΚΑΒ ΧΑΡΙΛΑΟΥ Φοβούνται έξωση οι εργαζόμενοι

Με το φόβο ότι θα βρεθούν χωρίς στέγη ζουν οι εργαζόμενοι του σταθμού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, που βρίσκεται στην περιοχή της Χαριλάου. Το κτίριο όπου στεγάζεται επί 26 ολόκληρα χρόνια η μεγαλύτερη βάση ασθενοφόρων της Θεσσαλονίκης (συμβολή των οδών Πλαταιών 26 και Νάτσινα) είναι ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, στο οποίο το ΕΚΑΒ καταβάλλει συμβολικό αντίτιμο.
Της Νικολέττας Μπούκα

nikolettabouka@yahoo.gr
Αιτία για την αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι σύμφωνα με τους εργαζόμενους η συνεργασία ΙΚΑ και δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των διαδικασιών για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών 25ης Μαρτίου-Δανιόλου-Νάτσινα και Πλαταιών, η οποία προβλέπει τη δημιουργία παιδικού σταθμού.
Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή μελλοντική έξωση της βάσης του Κέντρου από το κτίριο της Χαριλάου, προκειμένου να μπορέσει το ΙΚΑ να μεταβιβάσει μέρος του οικοπέδου που του ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Για το λόγο αυτό η διοίκηση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ζητώντας να παραστεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που τελικώς έγινε.
«Η βάση Χαριλάου σήμερα στεγάζεται σε τμήμα του κτιρίου του ΙΚΑ, στην οδό Πλαταιών 26, και η συνέχιση της λειτουργίας της είναι ζωτικής σημασίας για το έργο που προσφέρει το ΕΚΑΒ στους συμπολίτες μας. Στη βάση αυτή στεγάζονται σε 24ωρη βάρδια τέσσερα-έξι ασθενοφόρα, ενώ η επιχειρησιακή λειτουργία της επεκτείνεται από το ύψος της Ν. Ζέρβα μέχρι τη Γ. Παπανδρέου, το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και σχεδόν ολόκληρη την Τούμπα. Αυτό σε συνδυασμό με την πυκνή δόμηση των περιοχών αυτών εύκολα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία περιοχή η οποία καταλαμβάνει παραπάνω από το μισό του πληθυσμού της πόλης», επισημαίνεται στην επιστολή της διοίκησης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα τονίζεται ότι «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλλει το ΕΚΑΒ δεν έγινε δυνατή η εξεύρεση άλλου χώρου μέσα σε αυτές τις περιοχές για τη δημιουργία άλλης βάσης ασθενοφόρων. Κατά συνέπεια το να ληφθεί υπόψη η χωροθέτηση της βάσης ασθενοφόρων της Χαριλάου στην εν λόγω τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα των συμπολιτών μας».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
Αναγκαία χαρακτηρίζει την ύπαρξη της βάσης στη Χαριλάου η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη. Όπως λέει στη «Μ», εκεί σταθμεύουν πέντε ασθενοφόρα με δέκα διασώστες, ενώ εξυπηρετούνται και πιο μακρινές περιοχές, όπως η Καλλικράτεια, το Ασβεστοχώρι και ο Χορτιάτης. Επίσης αναφέρει ότι το ΙΚΑ απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο στο ΕΚΑΒ, με το οποίο εξηγεί ότι γίνονται συσκέψεις σχετικά με τα σχέδια μελλοντικής αξιοποίησης του συγκεκριμένου οικοπέδου.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης, που μίλησε για το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δηλώνει ότι «είναι προφανές πως ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να συνεννοείται με όλους τους εμπλεκόμενους για οποιαδήποτε απόφαση θέλει να πάρει. Πολύ δε περισσότερο όταν ο εμπλεκόμενος είναι ένας φορέας παροχής εξαιρετικά κρίσιμων υπηρεσιών στους πολίτες, όπως είναι το ΕΚΑΒ. Η Βαβέλ που έχει στηθεί στην ελληνική δημόσια διοίκηση με φορείς του ιδίου υπουργείου να ξοδεύουν χρήματα, για να επιλύουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, πρέπει να σταματήσει. Και ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, για να αμβλύνονται τέτοια φαινόμενα και να επιλύονται εγκαίρως οι όποιες διαφορές και παρεξηγήσεις».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ΙΚΑ και δήμος Θεσσαλονίκης είναι σε συνεννόηση, προκειμένου το ΙΚΑ να μεταβιβάσει το κομμάτι του οικοπέδου που του ανήκει στο δήμο για τη δημιουργία παιδικού σταθμού, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα έξωσης του ΕΚΑΒ από το κτίριο της οδού Πλαταιών 26.