Μετά την αποδοχή του… φυσιολογικού δικαιώματος των ομοφυλόφιλων στις Ηνωμένες Πολιτείες να παντρευτούν, ο Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε σε ακόμη μια δημόσια παρέμβαση εκκωφαντικής απήχησης. Τέτοια που να προκαλεί συζητήσεις, να στρέφει και πάλι πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, να αφήνει σε ρόλο φτωχού συγγενή της προεκλογικής εκστρατείας στην Ουάσινγκτον τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ.
Αυτή τη φορά, ο άλλοτε Γερουσιαστής του Ιλινόις άγγιξε ένα εξίσου ευαίσθητο θέμα. Με εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις: Τη συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανά τον κόσμο πολεμικά μέτωπα. Είτε στο πλαίσιο αποστολών και επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, είτε σε… καταδρομικές επιχειρήσεις όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να μην ξαναστείλει Αμερικανούς στρατιώτες σε πολεμικά μέτωπα στο εξωτερικό, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη. Και δείχνει να το εννοεί, αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας ότι είναι ο Πρόεδρος που έκλεισε τα πολεμικά μέτωπα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τουλάχιστον σε σημείο που δεν θα μπορούσε να διαννοηθεί κανείς τα προηγούμενα χρόνια. Στα χρόνια δηλαδή της διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, και των συντηρητικών “γερακιών” της Ουάσινγκτον.
Το μόνο, αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι, με όσα λέει ο Ομπάμα, ενοχλεί τις αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ. Που έχουν συνηθίσει να… διψούν για πολεμικά μέτωπα στο εξωτερικό, προκειμένου να διοχετεύσουν στα πεδία των μαχών τα προϊόντα τους. Και κατανοούν ότι το ρεαλιστικό όραμα του Μπαράκ Ομπάμα, έρχεται να τους αποστερήσει από μελλοντικά κέρδη. Κάτι αντίστοιχο έλεγε και ένας άλλος Αμερικανός Πρόεδρος. Τον έλεγαν Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, και τη συνέχεια τη διαβάσαμε όλοι στην Ιστορία.