Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Γιατί δεν ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση της “GPO” που δημοσιοποιήθηκε χθες από το Mega και την εκπομπή “Ανατροπή” του Γιάννη Πρετεντέρη, ήρθε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και στον κυριακάτικο Τύπο.

Ο “νέος διπολισμός” έχει ως κεντρικούς πρωταγωνιστές τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, προδικάζοντας ντέρμπι για γερά νεύρα στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Αποτυπώνεται ωστόσο και η μάλλον τελεσίδικη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, σε ρόλο μικρομεσαίου κόμματος, καθώς το Κίνημα του οποίου ηγείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αδυνατεί να ξεκολλήσει από ποσοστά που κυμαίνονται από 12%-14%.
Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να έχει εξαντλήσει τις εκλογικές εφεδρείες του. Καθώς και τη δυνατότητά του να συνομιλεί, πόσο μάλλον να εμπνέει πλατιές και σύνθετες κοινωνικές μάζες. Το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται ότι θα βάλει… λουκέτο, και η αυτοδιάλυσή του θα οδηγήσει στην αναζήτηση νέων κυρίαρχων σχημάτων στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να ανέβει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις; Επειδή δεν πείθει. Επειδή δεν άλλαξε. Επειδή δεν κομίζει καμία νέα πρόταση στην ελληνική κοινωνία, ούτε κάποια διαφοροποιημένη αφήγηση για το μέλλον του τόπου. Επειδή μοιάζει να… χλευάζει την ελληνική κοινωνία, υποσχόμενο αλλαγές στο Μνημόνιο που το ίδιο και ο Πρόεδρός του υπέγραψαν και εφάρμοσαν. Επειδή, δεν αρέσει πλέον, όπως είχε πει κάποτε στον Ανδρέα Παπανδρέου η Μελίνα Μερκούρη, για ένα ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωνε 39%. Όχι 13%.