Η σπουδή των μελών της τρόικας και ιδιαίτερα του επικεφαλής της, Πολ Τόμσεν, να αποτινάξουν από πάνω τους τις κατηγορίες για ελλειμματική ανάγνωση της ελληνικής πραγματικότητας, με την εφαρμογή του Μνημονίου Ι και την εισήγηση των μέτρων για το Μνημόνιο ΙΙ, δείχνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
Και την προοπτική να προκύψει από τις κάλπες μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Από όσα τόνισαν στο Στρασβούργο, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη της τρόικας, έγινε σαφές ότι πρόθεσή τους είναι να οχυρωθούν πίσω από τη γραμμή άμυνας του… μονόδρομου, αναφορικά με την πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα για την επιστροφή της χώρας σε κατάσταση δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Γι’ αυτό και δεν άφησαν πολλά περιθώρια για αλλαγές στη συνταγή του Μνημονίου. Επειδή γνωρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς, από τη στιγμή που θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης του τόπου. Και διαμορφώνει ήδη τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες για να ενισχύσει τη φωνή της διαπραγμάτευσης, όπως φάνηκε από την «εγκάρδια συνεννόηση» με τον Μαριάνο Ραχόι της Ισπανίας και τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο της Πορτογαλίας.
Η τρόικα κατανοεί ότι αν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θέσει επί τάπητος το ζήτημα των ουσιαστικών αλλαγών στην οικονομική πολιτική του Μνημονίου, θα έχει στο πλευρό της, όχι μόνο άλλες πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη, αλλά πρωτίστως τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που δεν θέλουν να δουν το μοντέλο διάλυσης του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, να… κοπιάρεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.