Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γονοκτονία στο Θερμαϊκό

Η γονοκτονία ψαριών στον Θερμαϊκό κόλπο συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση τα ιχθυοαποθέματα. Oι λιμενικές Αρχές σχεδόν καθημερινά εντοπίζουν και κατάσχουν στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας υπομεγέθη αλιεύματα, που προορίζονται για την αγορά.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Ενδεικτικό του μεγέθους της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται είναι το γεγονός ότι μόνο από τις αρχές του Μάρτη μέχρι χθες εντοπίστηκαν από στελέχη της λιμενικής Αρχής Νέας Μηχανιώνας 759 κιλά ψαριών, μικρότερα από το προβλεπόμενο μέγεθος. Πρόκειται για 360 κιλά του είδους κολιός, που είχαν μέγεθος 14 με 16 εκατοστά αντί του επιτρεπόμενου των 18 εκ., 132 κιλά σαργός, 18 με 20 εκ. δηλαδή κάτω του επιτρεπόμενου μεγέθους των 23 εκ., 114 κιλά μπακαλιάρου, μεγέθους 14 με 17 εκ. αντί τουλάχιστον 20 εκ., 102 κιλά λαβράκι υπολειπομένων διαστάσεων 22 - 23 εκ. αντί των 25 εκ., 43 κιλά Κεφάλας που θα έπρεπε να έχουν διαστάσεις 33 εκ. αλλά είχαν 17 με 24 εκ. και 8 κιλά ροφός με διαστάσεις 33 με 36 εκ. αντί των επιτρεπόμενων 45 εκ. Σε επιχείρηση που έγινε χθες τα ξημερώματα κατασχέθηκαν 54 κιλά μπακαλιάρος. Οι κατασχεμένες ποσότητες παραδίδονται σε ευαγή ιδρύματα. Γόνοι ψαριών, σύμφωνα με καταγγελίες, προωθούνται και εκτός της ιχθυόσκαλας, έτσι ώστε να μην εντοπίζονται από τις λιμενικές Αρχές. Κάποιοι αλιείς μεταφέρουν ποσότητες ελλιποβαρών ψαριών στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών και από εκεί με φορτηγά διοχετεύονται σε περιπλανώμενους πωλητές.
«Το ζητούμενο είναι να τιμωρηθούν αυτοί που αλιεύουν τους γόνους, ώστε να μην ξαναπροβαίνουν σε αυτήν την ενέργεια, δεν αρκούν μόνο κατασχέσεις και διοικητικές κυρώσεις. Υπολογίζουμε ότι είναι πέντε με έξι γρι γρι στη Θεσσαλονίκη που δουλεύουν παράνομα. Έχουμε κάνει επανειλημμένα καταγγελίες», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Παναγιώτης Παγώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιας Αλιείας Κεντρικής Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι «το κάθε σκάφος είναι εφοδιασμένο με ένα μηχανισμό ραντάρ που είναι συνδεδεμένος με θάλαμο του υπουργείου Ναυτιλίας και μπορούν δορυφορικά να δουν οι αρμόδιοι εάν βρίσκεται σε απαγορευμένη περιοχή». Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ότι το γρι γρι πρέπει να καλάρει (γεμίζει τα δίχτυα) ενάμισι μίλι από τις ακτές, με το δίχτυ να πέφτει στο 75% του βάθους των υδάτων. «Κάποιοι ρίχνουν δίχτυα 100 μέτρων ακόμη και σε βάθος 30 μέτρων και ξηλώνουν τα πάντα. Τα γρι γρι έχουν σάκο 16 με 18 χιλιοστά αλλά όταν τραβιέται κλείνουν οι οπές και δεν φεύγει ούτε η λάσπη», σύμφωνα με τον κ. Παγώνη. Ποσότητες μικρών ψαριών αλιεύονται παράνομα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στο Μεγάλο Έμβολο στη Μηχανιώνα, στο Φανάρι, στον Κάβουρα, εσωτερικά προς το λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», στις εκβολές των ποταμών στο Θερμαϊκό κόλπο. Το ζήτημα είχε αναδείξει η «Μ» με δημοσίευμα την 1η Φεβρουαρίου 2009, το οποίο είχε προκαλέσει αυτεπάγγελτη προανακριτική διαδικασία του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, η οποία δεν οδήγησε σε απόδοση ευθυνών.
Ιδιοκτήτες γρι γρι υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση συνάδελφοί τους δεν αλιεύουν γόνους, αλλά προστατεύουν τα ιχθυαποθέματα και πως η παράνομη δραστηριότητα γίνεται προφανώς από κάποιους ερασιτέχνες που χρησιμοποιούν σκάφη και μη προβλεπόμενα αλιευτικά εργαλεία.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
Λαβράκι: 102 κιλά
Ροφός: 8 κιλά
Κολιός: 360 κιλά
Κεφάλας: 43 κιλά
Μπακαλιάρος: 114 κιλά
Σαργός: 132 κιλά
Σύνολο: 759 κιλά

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
1 Μαρτίου
. Κατασχέθηκαν 48 κιλά ψάρια είδους λαβράκι, υπολειπομένων διαστάσεων 22 - 23 εκ. αντί του προβλεπόμενου των 25 εκ.
2 Μαρτίου. Κατασχέθηκαν 9 τεμάχια ιχθύων του είδους ροφός, συνολικού βάρους 8 κιλών, υπολειπομένων διαστάσεων των προβλεπομένων, 33 - 36 εκ. αντί των 45 εκ.
4 Μαρτίου. Κατασχέθηκαν 360 κιλά ιχθύες του είδους κολιός, 14 - 16 εκ. αντί των προβλεπόμενων 18 εκ.
15 Μαρτίου. Κατασχέθηκαν 43 κιλά ιχθύων του είδους Κεφάλας, διαστάσεων 17 - 24 εκ. κάτω του επιτρεπόμενου μεγέθους των 33 εκ.
22 Μαρτίου. Κατασχέθηκαν 60 κιλά ιχθύων του είδους μπακαλιάρος, μικρού μεγέθους 14 - 16 εκ. κάτω του ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους των 20 εκ.
23 Μαρτίου. Κατασχέθηκαν 54 κιλά ιχθύων του είδους λαβράκι μικρού μεγέθους διαστάσεων 20 - 22 εκ. κάτω του ελαχίστου επιτρεπομένου μεγέθους των 25 εκ.
24 Μαρτίου. Κατασχέθηκαν 132 κιλά ιχθύων του είδους σαργός μικρού μεγέθους διαστάσεων 18 - 20 εκ. κάτω του επιτρεπομένου των 23 εκ.
26 Μαρτίου. Κατασχέθηκαν 54 κιλά ιχθύων του είδους μπακαλιάρος, διαστάσεων 14 - 17 εκ. κάτω επιτρεπομένου μεγέθους των 20 εκ.