Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κίνηση-ματ από Σαμαρά

Όπως οι δημοσκοπήσεις περιγράφονται ως «φωτογραφίες στιγμής», έτσι και στη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, αυτόνομες δράσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, ιδίως από τους αρχηγούς των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, μπορούν να κρίνουν μια μάχη, πριν καν αρχίσει.

Μια τέτοια δράση στιγμής δρομολόγησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, με τη ρητή δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει από την 1η του επόμενου έτους, το χαράτσι στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικός με συσσωρευμένη πείρα, και διατηρώντας άμεση επαφή με τον παλμό της κοινωνίας, έχει κατανοήσει ότι από το πακέτο μέτρων κοινωνικής αναλγησίας του Μνημονίου, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ έχει λειτουργήσει ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν, που προσδοκά ο Αντώνης Σαμαράς ότι θα προκύψει αυτοδύναμη από τις κάλπες των επικείμενων πρόωρων εκλογών, θα χρειαστεί μια ώθηση ηθικής επανασύνδεσης των σχέσεων της πολιτικής εξουσίας με την κοινωνία.
Έτσι ώστε να υπάρξουν πολιτικά και κοινωνικά ισοδύναμα, που θα επιτρέψουν στον Αντώνη Σαμαρά να ξεκινήσει σταδιακά την αναμενόμενα δύσκολη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης πτυχών του Μνημονίου, απέναντι σε μια τρόικα που εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει τη μάχη της, για να μην υποχωρήσει ούτε… σπιθαμή.