Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

3.000 αγροτεμάχια «προίκα» σε νέους αγρότες και ανέργους

Περισσότερα από 3.000 αγροτεμάχια σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία θα διαθέσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε νέους αγρότες, άνεργους και επιστήμονες (γεωπόνους), στο πλαίσιο του προγράμματος διανομής γεωργικής και κτηνοτροφικής γης.
 Της Φανής Σοβιτσλή
Fanisovi@gmail.com

Στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη σε αριθμό αιτήσεων περιφερειακή ενότητα της χώρας, κατατέθηκαν ήδη 993 αιτήσεις, ενώ θα μισθωθούν 194 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 1.173 στρεμμάτων.
Στόχος του υπουργείου είναι να υπογράφονται συμβόλαια με νέους αγρότες κάθε εβδομάδα, καθώς έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τη διανομή γεωργικής και αγροτικής γης. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που εκπόνησε, τα στοιχεία της οποίας θα ανακοινώσει προσεχώς ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, 1.500.000ι άτομα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη έχουν εκδηλώσει επιθυμία να επιστρέψουν στις περιφέρειές τους και να ασχοληθούν με τη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Χθες στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι 14 δικαιούχοι του προγράμματος υπέγραψαν, παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Δριβελέγκα, τις συμβάσεις για τη μίσθωση 32 αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 118 στρεμμάτων, καταβάλλοντας 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο. Το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξελίσσεται ήδη σε 17 περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπου συνολικά κατατέθηκαν 4.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους νέους, αγρότες και ανέργους. Ανάλογα συμβόλαια υπογράφηκαν ήδη σε Καβάλα και Ξάνθη, ενώ στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν μισθωθεί 10.000 αγροτεμάχια (τα 3.000 από αυτά αφορούν στις επτά ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας), τα οποία θα αντιστοιχούν σε 100.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον νομό Θεσσαλονίκης εκδηλώθηκε μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από νέους αγρότες και ανέργους που πληρούν τις προϋποθέσεις, γεγονός που -όπως είπε- αποδεικνύεται και από τη μελέτη που εκπόνησε το υπουργείο. «Με την εκχώρηση αγροτικής γης σε νέους ανθρώπους στοχεύουμε να αυξήσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή. Εξάλλου τα επόμενα 30 χρόνια η αγροτική δραστηριότητα θα είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη και εμείς ως χώρα οφείλουμε να διεκδικήσουμε μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, με δεδομένο ότι η Ελλάδα εμφανίζει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ στην κτηνοτροφική παραγωγή» τόνισε ο κ. Δριβελέγκας.

Διανομή γης και σε άλλες περιοχές
Εκτός της Θεσσαλονίκης όμως, το πρόγραμμα διανομής γης επεκτείνεται σύντομα και στις περιφερειακές ενότητες της Χαλκιδικής, της Πιερίας και των Σερρών. Ωστόσο στην παρούσα φάση, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Ευθυμιάδης, η διοίκηση της περιφέρειας περιμένει σχετικό απαντητικό έγγραφο από τις δασικές υπηρεσίες ότι οι υπό διανομή εκτάσεις αγροτεμαχίων στις παραπάνω περιοχές δεν έχουν προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.
«Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να στηρίξουμε τους νέους αγρότες», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, λέγοντας ότι το μέτρο ενίσχυσης νέων και ανέργων αγροτών δεν αφορά μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την περιφέρεια. «Ήδη είμαστε σε ετοιμότητα για αντίστοιχες διαδικασίες σε Χαλκιδική, Σέρρες και Πιερία, όπου εκκρεμούν οι βεβαιώσεις για τις εκτάσεις από τα δασαρχεία» υπογράμμισε ο κ. Ευθυμιάδης.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις καλλιέργειες που θα αναπτυχθούν στα αγροτεμάχια που διανέμονται, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι οι δικαιούχοι στις συνολικά 17 περιφερειακές ενότητες όπου εξελίσσεται το πρόγραμμα θα πρέπει να καλλιεργήσουν συμβατά με την περιοχή τους προϊόντα. Όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τον ίδιο το 72% των αιτούντων γεωργική και κτηνοτροφική γη έχει εκφράσει την επιθυμία να καλλιεργήσει προϊόντα σύμφωνα με το «καλάθι αγροτικών προϊόντων» που έχει θεσπιστεί για την περιοχή.
Σε ό,τι αφορά δε τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη χώρα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το 95% αυτών λειτουργούσαν χωρίς άδεια, καθεστώς που όμως άλλαξε, αφού βάσει του νέου νόμου η άδεια εκδίδεται πλέον σε ένα μήνα και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αξιοποιούν προς όφελός τους ευρωπαϊκά προγράμματα.

Νέοι αγρότες εν δράσει
«Είμαι άνεργος δύο χρόνια»

Ο 27χρονος Αχιλλέας Γαρουφαλλίδης πήρε 10 στρέμματα γεωργικής γης στη Νέα Ραιδεστό και σκοπεύει να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών. «Εδώ και δύο χρόνια είμαι άνεργος και έπρεπε να κάνω κάτι επειγόντως. Δεν έχω σχέση με το αντικείμενο γιατί σπούδασα πληροφορική, ωστόσο η ιδέα να φτιάξω κάτι δικό μου στον τόπο μου ήταν ελκυστική. Σκοπεύω να εκτρέφω σαλιγκάρια και στη συνέχεια να αναπτύξω μια μονάδα, αφού ενημερωθώ και για σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Η αγορά για αυτό το προϊόν δεν είναι κορεσμένη, οπότε μπορεί να έχω καλά αποτελέσματα. Εξάλλου η κατάσταση στον εργασιακό τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολη και στην αγορά δεν υπάρχει τίποτα. Τα χρόνια όμως περνάνε και πρέπει να δω τι θα κάνω» τόνισε ο Αχιλλέας. Μάλιστα είπε ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει πειραματικά, αλλά «ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί αυτό να αποτελέσει την ευκαιρία της ζωής μου».

«Θέλω να ασχοληθώ με τη γη»
Για την 26χρονη Ευαγγελία Σταυρίδου, απόφοιτη Γεωπονικής σχολής, τα 3,5 στρέμματα γης που πήρε μέσω του προγράμματος, από τα δέκα που ζήτησε συνολικά, είναι μια καλή αρχή για να φτιάξει το δικό της κτήμα και να αρχίσει να ασχολείται ενεργά με τη γη. «Σκέφτομαι να καλλιεργήσω αρωματικά δέντρα και φυτά, όπως το ιπποφαές, ακόμα και τριανταφυλλιές. Είναι αλήθεια ότι πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη γη, μου άρεσε η ιδέα, και τώρα που βγήκε το πρόγραμμα αποφάσισα να το εκμεταλλευτώ. Μου έδωσε ένα σημαντικό κίνητρο για να δω αν μπορώ να το κάνω μόνιμο επάγγελμα», ανέφερε η ίδια. Πρόσθεσε ότι είναι άνεργη και ότι έξω στην αγορά υπάρχει εργασιακή έρημος. «Οπότε το να ασχοληθώ με ένα αντικείμενο που αγαπώ και σπούδασα θεωρώ ότι θα με βγάλει σε έναν επαγγελματικό δρόμο. Εξάλλου με την κρίση πέσαμε στα βαθιά και τώρα πρέπει να κολυμπήσουμε».

«Ήθελα να αξιοποιήσω τη γνώση»
Η 28χρονη γεωπόνος Αλεξάνδρα Τερζίδου δηλώνει ότι αισθάνεται διπλά τυχερή, αφού εργάζεται στον αγροτικό συνεταιρισμό Σίνδου και στο εξής αποκτά και 13,5 στρέμματα γης στη Χαλκηδόνα. «Έχω σκοπό να καλλιεργήσω κηπευτικά προϊόντα, γιατί έχω τις γνώσεις. Στόχος για μας που έχουμε σπουδάσει το αντικείμενο είναι να αξιοποιήσουμε τη γνώση μας, κι εγώ προσωπικά έχω βάλει στοίχημα να το καταφέρω. Τα πράγματα είναι δύσκολα και ένα επιπλέον εισόδημα θα με διευκόλυνε. Θα με βοηθήσει και η οικογένειά μου στο εγχείρημα, οπότε θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

«Ήθελα μια εργασιακή διέξοδο»
Για την 29χρονη Ελένη Μανδραβέλη η ενασχόληση με τη γη ήρθε από την ανάγκη της για δουλειά και γιατί έχει σπουδάσει γεωπόνος. «Στην αγορά εργασίας είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Αναζητούσα μια εργασιακή διέξοδο και μέσα από το πρόγραμμα ελπίζω ότι θα τη βρω. Σκοπεύω να καλλιεργήσω αρωματικά φυτά, ξηρικά κατά προτίμηση, γιατί δεν απαιτούν πολύ νερό» αναφέρει η ίδια. Μάλιστα σημειώνει ότι αν πάει καλά το εγχείρημά της, θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της.


«Το πάρτι στον ΕΛΓΑ τελείωσε»

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την κατασπατάληση πόρων του ΕΛΓΑ που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, τονίζοντας ότι το έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 800 εκατ. ευρώ που ήταν το 2004.
«Σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσουμε επ’ ωφελεία του ΕΛΓΑ τα χρήματα, εφόσον διαπιστωθεί ότι δόθηκαν παρανόμως» τόνισε ο υφυπουργός. Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου παραβρέθηκε για την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης για την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Δριβελέγκας εξήγησε ότι η διόγκωση του ελλείμματος έγινε με διάφορους τρόπους, ένας από τους οποίους ήταν οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις. Επισήμανε άλλωστε ότι σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων του ΕΛΓΑ, υπήρξαν παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων στη διαμόρφωση των πορισμάτων. «Αυτή η καταγγελία οδήγησε σε ένορκη διοικητική εξέταση. Η υπόθεση πηγαίνει στον εισαγγελέα και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης».
Ερωτηθείς αν εμπλέκονται στην υπόθεση βουλευτές, ο υφυπουργός σχολίασε ότι δεν γνωρίζει ο ίδιος κάτι τέτοιο, όμως αν συμβαίνει θα διαπιστωθεί από τη δικαιοσύνη.
«Εγώ μίλησα γενικά για παρεμβάσεις. Αυτό που έχω διαπιστώσει από έρευνα που έκαναν παλαιότερα είναι ότι την τριετία 2007-2009 υπήρξαν πάνω από 1.000 άνθρωποι που έπαιρναν επιδοτήσεις νομοτύπως, από 50.000 έως 150.000 ευρώ τον χρόνο. Υπάρχει μάλιστα ένας πολίτης που έλαβε 372.000 ευρώ σε τρία χρόνια και οικογένεια που πήρε 752.000 ευρώ μέσα σε τρία χρόνια», σημείωσε ο υφυπουργός.
«Όλα αυτά έγιναν νομότυπα, όμως το πάρτι έχει τελειώσει, κι αυτό έγινε με δύο αποφάσεις: πρώτον, δεν υπάρχουν πλέον κατ’ εξαίρεση αποφάσεις και, δεύτερον, ψηφίστηκε ο νόμος του ΕΛΓΑ που προβλέπει ανώτατο όριο αποζημιώσεων στις 70.000 ευρώ τον χρόνο», πρόσθεσε ο κ. Δριβελέγκας.