Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Κάκος vs Μποροβήλος

Τα γεγονότα της Κυριακής στο Ο.Α.Κ.Α. είναι πλέον ιστορία. Μαύρη σελίδα της ιστορίας του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι επόμενες μέρες φέρνουν στην δημοσιότητα συνομιλίες του παρασκηνίου, προθέσεις αναβολής του παιχνιδιού, που τελικά δεν έγιναν πράξη, ανεπιβεβαίωτες και μή πληροφορίες που διαβάζουμε δεξιά και αριστερά.
Το δεδομένο είναι ότι τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν, ο Παναθηναϊκός θα τιμωρηθεί αυστηρά και πλέον το ποδόσφαιρο θα …δει μια άσπρη μέρα(!)
Σε τόνο ειρωνικό και μιλώντας «εκ του ασφαλούς», ορισμένοι επιδιώκουν να σβήσουν από τις μνήμες μας παλαιότερα γεγονότα, ανάγωντας τα προχθεσινά στα χειρότερα όλων των εποχών. Λες και αυτός είναι ο σκοπός. Αυτό είναι το μήνυμα.
Στα επεισόδια της Ριζούπολης, που όλοι μας αυθόρμητα θυμηθήκαμε, είχαν γίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εκεί είχαν προπηλακιστεί παίχτες. Υπήρξαν σοβαρές μαρτυρίες-καταγγελίες και ντοκουμέντα, για συμπλοκές στα αποδυτήρια (ο Ολυμπιακός προχθές συμφώνησε πως δεν έγινε τίποτα), πολύ πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα και της προθέρμανσης, στη φισούνα και φυσικά στις εξέδρες. Αν θυμούνται καλά οι «παπαγάλοι» που άρχισαν να πετούν …κουβέντες, οι κερκίδες που είχαν φιλοξενήσει τους οπαδούς των φιλοξενουμένων είχαν «προετοιμαστεί» από την τελευταία, ανοιχτή στο κοινό, προπόνηση με γράσα, λάδια, πίσσα και διάφορα άλλα. Η τρομοκρατία από την άφιξη της απόστολής του τριφυλλιού, οι κινήσεις κάθε αναρμόδιου στους χώρους των αποδυτηρίων με φραστικές και σωματικές επιθέσεις, οι καταστροφές του γηπέδου, της φισούνας και όλων των γύρω χώρων είχαν διαμορφώσει ένα πρωτόγνορο κλίμα υπό την ανοχή της αστυνομίας αλλά και του διαιτητή Μποροβήλου.
Ο κ.Μποροβήλος δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει εκείνον τον αγώνα. Σαν 1ος διαιτητής, έμπειρος …αν μη τι άλλο, δεν είχε δυστυχώς τα «κότσια» τότε να κάνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα ο κ.Κάκος προχθές στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο καλύτερος Έλληνας διαιτητής δεν θέλησε να δώσει διακιώματα σε κανέναν. Άργησε να επαναφέρει τις δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο για το β’ ημίχρονο (θέλοντας να αποσυμφορίσει την ατμόσφαιρα), ξεκίνησε τον αγώνα (έστω και μετά από μεγάλη διακοπή) και τον διέκοψε οριστικά όταν έκρινε πως το πράγμα …ξέφευγε. Κατέγραψε λεπτομερώς, όπως όφειλε – με κάθε λεπτομέρεια- στο φύλλο αγώνα το κάθετι. Επαγγέλματίας με το «Ε» κεφαλαίο.
Το θέμα που δημιουργείται πλέον, έστω και τώρα, με τον Παναθηναϊκό κατηγορούμενο, είναι να εφαρμοστούν οι κανονισμοί και οι νόμοι. Ακόμη και αν εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα, τί θα γινόταν αν στη θέση των πράσινων ήταν οι ερυθρόλευκοι (με νωπές τις αναμνήσεις από τα γεγονότα στη Ν.Σμύρνη όταν υπό τον κίνδυνο τιμωρίας της έδρας και αφαίρεσεις βαθμών όλοι οι πολιτικάντες, του Πειραιά κυρίως, την είχαν «πέσει», στην κυριολεξία, στα θεσμικά όργανα και τελικά δεν …κουνήθηκε μύγα!).
Ας αποτελέσει δεδικασμένο και νομολογία για κάθε μελλοντικό παρόμοιο συμβάν. Παράδειγμα και αποτροπή για οποιονδήποτε θελήσει να κινηθεί ανάλογα σε επόμενο παιχνίδι.