Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μια πρωτοποριακή πρόταση

Παρακολούθησα προχθές σε μία τηλεοπτική συνέντευξη του κ.Αθανάσιου Σάμιου, προέδρου της Δόξας Δράμας, μία πραγματικά καινοτόμο πρόταση, με στόχο την άνοδο της ανταγωνιστικότητας της λίγκας και την αναβάθμιση του ελληνικού πρωταθλήματος. Με παράλληλη «αποφόρτιση» του άγχους των δύο αιωνίων για τα λεφτά του Champions League και ότι αυτό παρασέρνει μαζί του στην πορεία του πρωταθλήματος.

Ο κ.Σάμιος, πρότεινε τα λεφτά που λαμβάνουν οι ομάδες από τη συμμετοχή τους και μόνο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, να πηγαίνουν, όχι στον πρωταθλητή ή και τον δευτεραθλητή, αλλά στην ΕΠΟ ή την Superleague και να μοιράζονται αναλογικά σε όλες τις ομάδες. Εγώ μάλιστα θα το προχωρήσω ακόμη παραπέρα, προτείνοντας να μοιράζονται αντιστρόφως ανάλογα από την θέση που καταλαμβάνουν οι ομάδες στην βαθμολογία! Παναθηναίκός και Ολυμπιακός μπορούν να δεχτούν μια τέτοια πρόταση, βάζοντας πίσω από το ίδιο όφελος το συμφέρον του ελληνικού πρωταθλήματος; Στους καιρούς που ζούμε κομματάκι δύσκολο. Δείτε όμως πόσο θα μπορούσε να ωφεληθεί το πρωτάθλημα της χώρας μας.
Καταρχήν δεν θα τα ρίχναμε όλα στη διαιτησία, μιας και το οικονομικό δεν θα ήταν αυτοσκοπός. Θα αποφορτίζαμε ΕΠΟ, ΚΕΔ και διαιτητές. Οι «μικρές» και οι «μικρομεσαίες» ομάδες θα είχαν χρήματα για να επενδύσουν σε παίχτες, προπονητές και υποδομές. Με την εποπτεία της λίγκας ή της ΕΠΟ τα χρήματα θα επενδύονταν στον χώρο και δεν θα προορίζονταν για τις «τσέπες» των παραγόντων. Το ποδόσφαιρο θα αυτοχρηματοδοτούνταν. Ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής θα είχαν το κίνητρο της διάκρισης στο Champions League, αν ήθελαν επιπλέον έσοδα, μέσα από τις νίκες, τις ισοπαλίες και τις προκρίσεις. Δεν θα το αντιμετώπιζαν δηλαδή μόνο σαν μια απλή συμμετοχή για την διασφάλιση του πρώτου «πακέτου» χορηγίας.
Τι πραγματικά αναζητούμε από το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να εναλλάσονται στην κορυφή ή να μπορεί και κάποια άλλη ομάδα να διεκδικήσει τον τίτλο; Στις Η.Π.Α. έχετε αναρωτηθεί γιατί το NBA είναι η κορυφαία και πιο πλούσια αθλητική διοργάνωση του κόσμου; Επειδή το προϊόν διαφυλάσεται! Υπάρχουν μέτρα που μεριμνούν για όλες τις ομάδες. Μέσω π.χ. των «ντραφτ» αδύνατες ομάδες έχουν δικαίωμα επιλογής των καλύτερων παιχτών στη λίστα, με σκοπό την ενδυνάμωση και την ανταγωνιστικότητα. Διαφορετικά ομάδες σε πόλεις με μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό (Lakers-Los Angeles, Celtics-Boston, Knicks-NY κλπ) θα ήταν μόνιμα πρωταθλητές και η διοργάνωση δεν θα είχε τόσο ενδιαφέρον.
Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παρόμοιο με εδώ. Σε Ισπανία, Πορτογαλία και Σκωτία έχουμε δίπολο όπως στην Ελλάδα. Σε Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία οι μόνιμοι διεκδικητές είναι 3,4. Μόνο στην Γαλλία και την Γερμανία μπορούν να ονειρεύονται τίτλο περισσότερες ομάδες! Μάλλον ο Πλατινί πρέπει να ρίξει και εδώ το βάρος. Με ανταγωνιστικά εθνικά πρωταθλήματα και όχι «μονοπώλια» συγκεκριμένων συλλόγων θα επιτευχθεί εξυγίανση στο χώρο και θα συρρικνωθεί η μάστιγα των στημένων αγώνων και του μαύρου χρήματος!