Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία στην Βουλή του κ. Καλαφάτη για την "Ποινική προστασία του Περιβάλλοντος και το πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων",

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υ.Π.Ε.Κ.Α. για την "Ποινική προστασία του Περιβάλλοντος και το πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων", ο κ. Σταύρος Καλαφάτης : Αναφέρθηκε στη σημασία ενίσχυσης του νομικού οπλοστασίου της χώρας, όσον αφορά στη στοιχειοθέτηση ποινικών ευθυνών για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
  • Υπενθύμισε το αποτελεσματικό έργο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το  κλείσιμο και την περιβαλλοντική αποκατάσταση των χωματερών.
  • Υπογράμμισε την παραδοξότητα, διερωτώμενος για ποιό λόγο κατατέθηκε επείγουσα τροπολογία που αφορά στους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων, τη στιγμή που έχει κατατεθεί νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών που περιλαμβάνει πέντε (5) άρθρα για το ζήτημα, το οποίο και θα συζητηθεί στη Βουλή εντός ολίγων ημερών.
  • Επεσήμανε την αναγκαιότητα για διασφάλιση της ουσιαστικής εφαρμογής του ισχύοντος Ν.2790/2000, μέσω του οποίου διευθετείται ικανοποιητικά το ζήτημα της στεγαστικής αποκατάστασης των προσφύγων και παλιννοστούντων ποντιακής καταγωγής, ένα πολυετές αίτημα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.
  • Ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τις κατασκευές εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, που διατίθενται για θρησκευτικούς, πνευματικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, αντίστοιχη με εκείνη που λαμβάνεται για τις αυθαίρετες κατασκευές δημοσίων ή δημοτικών σχολείων και γυμναστηρίων.
  • Στην τροπολογία για πλήρη απαλλαγή των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% από τα πρόστιμα τακτοποίησης αυθαιρέτων, πρότεινε να συμπεριληφθούν και τα άτομα που πάσχουν από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.
  • Άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για επιδείνωση της θέσης και του κύρους της Δ.Ε.Η., αναφερόμενος στην κακή διαχείριση της εταιρίας, την οιονεί συνδιοίκηση με συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, την επιβολή πλειάδας φόρων, την είσπραξη του "χαρατσιού" και την αναποτελεσματικότητα της εταιρίας σε σχέση με τη διευθέτηση των οφειλών του κράτους και των ιδιωτών προς αυτήν.
  • Στηλίτευσε την ανυπαρξία της πλούσιας σε λόγια και φτωχής σε έργα πολιτικής για την "πράσινη ανάπτυξη", με αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ.
  • Τόνισε τέλος, ότι  η πολιτική του ΥΠΕΚΑ επέφερε ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα στη χονδρική και λιανεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας, η οποία επιβαρύνει άμεσα το κόστος παραγωγής των βιομηχανιών και βιοτεχνιών της χώρας, καθώς και το κόστος διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών.