Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Το μήνυμα του ΒερολίνουΚορυφώνεται η ανησυχία για το PSI, αγνοείται η τύχη του «Ήλιος»

Σοφία Βούλτεψη
Ως μήνυμα προς το IIF να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να φέρει σε πέρας το PSI μπορεί να ερμηνευθεί η κυριακάτικη επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.


Τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεκόπησαν ξαφνικά την Παρασκευή και αναμένεται να επαναληφθούν την Τετάρτη με την επιστροφή του Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου που φέρει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων.

Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ παραδέχθηκε πως η χώρα μας θα έχει στο μέλλον τεράστιο πρόβλημα χρέους, ομολογώντας πως συνειδητοποίησαν το πρόβλημα... μόλις στα τέλη του 2011 – αφού δηλαδή είχαν ληφθεί οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου και είχε πυροδοτηθεί (στην κυριολεξία) η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του χρέους (δηλαδή της χρεοκοπίας).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα χρέη της με τις δικές της οικονομικές δυνάμεις.

Υπό το φως αυτών των δηλώσεων, είναι σχεδόν απίθανο η επίσκεψη Βεστερβέλε να αποσκοπούσε μόνο στην συμβολική στήριξη της Ελλάδας ή στην επιδίωξη να επιβεβαιωθεί εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, που είναι βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές θα αποτελεί την πρώτη πολιτική δύναμη, η πρόθεσή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναληφθεί.

Βέβαια, μια έγκαιρη επαφή με τον επόμενο συνομιλητή δεν βλάπτει, αλλά το Βερολίνο, έστω και με δραματική καθυστέρηση, φαίνεται ότι αντελήφθη ποιος είναι ο αναξιόπιστος στη χώρα και πλέον οι αξιωματούχοι του δεν μπαίνουν καν στον κόπο να επικοινωνήσουν με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές γενικότερη σημασία έχουν μόνο και δεν πρόκειται να μειώσουν το χρέος σε χρόνο που να εξασφαλίζει την αποτροπή της χρεοκοπίας.

Η ίδια η κ. Μέρκελ άλλωστε, ξεκαθάρισε πως τέτοιες μεταρρυθμίσεις δεν επιδρούν ποτέ άμεσα – ενώ το πρόβλημα της Ελλάδας είναι άμεσο.

Όλα δείχνουν πως το Βερολίνο διαπιστώνει μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του Προγράμματος «Ήλιος», πρόγραμμα στο οποίο η Γερμανία δίνει μεγάλη σημασία, αλλά η ελληνική πλευρά περί άλλα τυρβάζει – άγνωστο για ποιον λόγο, καθώς αποκλείεται να μας… τελειώσει ο ήλιος και ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η χώρα τους θέλει να αγοράσει.

Γύρω από το θέμα επικρατεί μια παράξενη σιωπή, αν και θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες, καθώς είναι βέβαιο πως το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα λυθεί με καμία από τις τρέχουσες δραστηριότητες – συμπεριλαμβανομένου και του PSI – αλλά με έμφαση σε αναπτυξιακές δραστηριότητες και δημιουργία προϋποθέσεων για (μη φορομπηχτικά) έσοδα.

Ο ίδιος ο κ. Βεστερβέλε, στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, υπογράμμισε την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά σε συνδυασμό με πολιτικές που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αυτό σημαίνει πως η Αθήνα οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους πως η επίλυση του οικονομικού προβλήματος της χώρας περνά μέσα από την ενεργειακή αυτοτέλεια της Γερμανίας.

Αν αυτή η ολιγωρία συνεχιστεί, τότε θα έχουμε να κάνουμε με άλλη μία ύποπτη συμπεριφορά...

Την ίδια ώρα, ο Μόριτς Κρέμερ, υπεύθυνος για τη αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη στη Standard and Poor's, εκφράζει την ανησυχία του για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών, αλλά και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει επανάληψή τους.

Άλλωστε, η μυστικότητα με την οποία διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες, αλλά και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν εξηγήσεις για την αιφνίδια διακοπή τους, δημιουργεί εύλογα φόβους για την ικανότητα των διαπραγματευτών.

Αν δε πρόκειται για «παιχνίδι πιέσεων» (προς πάσα κατεύθυνση), τότε ο κίνδυνος να βρεθεί και πάλι η χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων είναι ορατός.

Είναι δηλαδή πιθανόν ένα ωραίο πρωί, οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος να ανακοινώσουν πως το εγχείρημα απέτυχε.

Στην περίπτωση αυτή, οι ευθύνες τους θα είναι μεγάλες, καθώς θα έχει αποδειχθεί πως για άλλη μια φορά οι «αρμόδιοι» ανέλαβαν μια αποστολή και αποδείχθηκαν ανίκανοι να την φέρουν σε πέρας.

Και μάλιστα, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια εναλλακτική λύση – πλην της χρεοκοπίας.

Το παράδοξο είναι πως αυτή την εβδομάδα, υπό κανονικές συνθήκες, θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις και με την τρόικα και με το IIF.

Και ο Μέγας Ναπολέων έχει πεθάνει προ καιρού…