Βρίσκουν καταφύγιο στα νοσοκομεία μας
Μεγάλα προβλήματα σε νοσηλευτήρια της χώρας δημιουργεί η άφιξη θυμάτων του πολέμου. Σύσκεψη στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών και Προ.Πο.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ
Πάνω από 2.300 Λίβυοι, τραυματίες και συνοδοί τους, έχουν εισαχθεί του τελευταίους μήνες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για παροχή ιατρικής φροντίδας σε σοβαρά τραύματα.
Τα ελληνικά νοσοκομεία επιλέγουν εκατοντάδες Λίβυοι, που τραυματίστηκαν σοβαρά στον εμφύλιο.
Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Λιβύη από την περασμένη άνοιξη εκτός των νεκρών είχαν ως αποτέλεσμα και χιλιάδες τραυματίες, πολλοί από τους οποίους αναζήτησαν περίθαλψη στην Αθήνα.
Τον τρέχοντα μήνα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, αφού έφθασαν με πτήσεις τσάρτερ στην Αθήνα περίπου 600 Λίβυοι που ζητούν εσπευσμένη ιατρική επικούρηση, από προσθετική μελών έως πολύπλοκες εγχειρήσεις και ψυχιατρική νοσηλεία.
Οι λίβυοι ασθενείς και συνοδοί, σύμφωνα με την καταγραφή των αστυνομικών αρχών στα αεροδρόμια έχουν καταφύγει: Στην Αθήνα 1.194, στη Θεσσαλονίκη 950, στη Ρόδο 152 και στα Χανιά 11.
Οι διαστάσεις του προβλήματος προκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κατά την οποία αποφασίστηκε:
* Να συνεχισθούν οι διευκολύνσεις εισόδου και φιλοξενίας στη χώρα μας σε λίβυους πολίτες που τραυματίσθηκαν ή κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στη χώρα τους, προκειμένου να τους παρέχεται η απαραίτητη, υψηλού επιπέδου και εξειδικεύσεως, νοσοκομειακή υποστήριξη.
* Να τηρηθούν κατά γράμμα οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στην ενισχυμένη συνεργασία Schengen.
Μέχρι τώρα η έλευση λίβυων τραυματιών στη χώρα μας γινόταν με αυτοσχεσδιασμούς και τετελεσμένα. Οι πτήσεις στην αρχή γίνονταν μέσω Κατάρ, χωρίς υποβολή αιτήματος και χωρίς έκδοση διπλωματικών εγγράφων. Αρχικά οι τραυματίες ήταν από το κανταφικό στρατόπεδο και αργότερα από αυτό των επαναστατών. Ηδη λέγεται ότι τραυματίες από αντίπαλα στρατόπεδα έχουν συναντηθεί σε νοσοκομεία και έγιναν μεταφορές ασθενών.
Εφεξής, όπως αποφασίστηκε, τα σχετικά αιτήματα νοσηλείας πρέπει να απευθύνονται προς την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη και πρέπει να προέρχονται ή να μεσολαβούν, αποκλειστικά και μόνο, οι αρμόδιες λιβυκές υπηρεσίες οι οποίες έχουν επιφορτισθεί σχετικά από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.
Ακολούθως η πρεσβεία θα αξιολογεί τα εν λόγω αιτήματα, εφόσον κατατίθενται εμπρόθεσμα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προγραμματιζόμενη μετακίνηση. Στα αιτήματα θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των ενδιαφερομένων καθώς και του μέσου μεταφοράς τους, ενώ ταυτόχρονα θα εξετάζεται εάν υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών σε ελληνικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Από τις κλινικές έχει ζητηθεί να ενημερώνουν εγγράφως και εμπροθέσμως τη Διεύθυνση Αλλοδαπών για τυχόν αναγκαία μετακίνηση των τραυματιών σε άλλο κέντρο νοσηλείας ή αποκατάστασης. Επίσης πρέπει να κοινοποιείται και κάθε άλλο ενδεχόμενο αίτημα για ανάγκη παράτασης της παραμονής τους στη χώρα, την ολοκλήρωση της παρεχόμενης θεραπείας και την επικείμενη αναχώρησή τους.