Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ο Λοβέρδος αποδομεί τον Παπαδήμο

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Βαριάς πολιτικής σημασίας είναι η συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος στο «Πρώτο Θέμα». Ο Υπουργός Υγείας παρεμβαίνει στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων της επικαιρότητας, με τρόπο που δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης των θέσεων και της στρατηγικής του.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, με τον αέρα του δημοφιλέστερου μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου, επιλέγει να προχωρήσει σε «δημιουργικές ρήξεις». Και να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε διαδικασίες «χαμηλών τόνων». Ούτε αναφορικά με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και στο διάστημα ζωής που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο Υπουργός Υγείας λοιπόν, τάσσεται υπέρ της απευθείας εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του Κινήματος, μια θέση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διαφέρει από τον σχεδιασμό του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, που διακρίνονται από συναντίληψη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.
Συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά, επιχειρώντας μια πολιτική υπέρβαση, αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, επισημαίνοντας ότι μπορεί να στηθούν κάλπες μετά τον Μάρτιο του 2012. Το αργότερο. Έτσι, «αδειάζει» ταυτόχρονα τους δυο υπουργούς Επικρατείας, Καψή και Σταυρόπουλο, οι οποίοι με πρόσφατες τοποθετήσεις τους άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του βίου της κυβέρνησης.
Ίσως όμως η πιο σημαντική πτυχή της συνέντευξης του Ανδρέα Λοβέρδου, είναι η έμμεση αποδόμηση του Λουκά Παπαδήμου, κάτι που δείχνει ότι ο πρώτος βουλευτής της Β’ Αθηνών θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για «πολιτικές λύσεις», και όχι επιστράτευση τεχνοκρατών, στη δύσκολη σημερινή συγκυρία.
«Η χώρα καταρρέει και η κυβέρνηση Παπαδήμου χάνει χρόνο», είναι η εύγλωττη αποστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου. Και όλοι κατάλαβαν, σε ποιον επιρρίπτει τις ευθύνες.