NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι όντως ο Λουκάς Παπαδήμος προχωρούσε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» και του Αντώνη Σαμαρά, με δεδομένο το «Ο.Κ.» από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ποιος θα αναλάμβανε το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών; Επειδή είναι βέβαιο ότι, αν ο Λουκάς Παπαδήμος προχωρούσε σε ανασχηματισμό, θα επέλεγε ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, από το οποίο θα απουσίαζαν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσα κορυφαία στελέχη επιχειρούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαδοχή.
Επομένως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρισκόταν αυτομάτως εκτός κυβέρνησης. Και τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα περνούσε μετά βεβαιότητας στα χέρια του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, καθώς εκτιμάται ότι έχει τη μεγαλύτερη άνεση διαχείρισης της δημοσιονομικής πραγματικότητας, και τις κατάλληλες επαφές στην Ευρώπη.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι, πριν από τον ανασχηματισμό του «μεγάλου συμβιβασμού», στον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμούσε να χρίσει «τσάρο» τον Λουκά Παπαδήμο.
Ο οποίος ήταν τότε οικονομικός σύμβουλος του πρώην πλέον πρωθυπουργού, και με την τοποθέτησή του συμφωνούσαν τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Φυσικά, το πιθανότερο είναι ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν θα έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Θα είχε ωστόσο ενδιαφέρον να βλέπαμε αν θα γινόταν πράξη το… καθυστερημένο ραντεβού.