Τον περασμένο Αύγουστο οι δήμοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αποδείχτηκαν ανέτοιμοι να αναλάβουν τη μεταφορά των 11.000 μαθητών και πέταξαν το... μπαλάκι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
Χωρίς λεωφορεία κινδυνεύουν να μείνουν μετά τις γιορτές χιλιάδες μαθητές της Θεσσαλονίκης, καθώς σε αρκετούς δήμους οι διαγωνισμοί κηρύχτηκαν άγονοι.
Οι συμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους λεωφορειούχους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου και η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί για πολλοστή φορά: «στον αέρα» δεκάδες μαθητικά δρομολόγια, γονείς σε απόγνωση και οι αρμόδιοι να «τρέχουν» ετεροχρονισμένα για να βρουν λύση.
Τον περασμένο Αύγουστο οι δήμοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αποδείχτηκαν ανέτοιμοι να αναλάβουν τη μεταφορά των 11.000 μαθητών και πέταξαν το... μπαλάκι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το υπουργείο Εσωτερικών «άναψε πράσινο φως» για την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας και λεωφορειούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου (είχαν λήξει στις 30 Ιουνίου), ώστε να προλάβουν οι καλλικράτειοι δήμοι να διεξαγάγουν τους διαγωνισμούς και να προετοιμάσουν το έδαφος για την ανάληψη της σχετικής αρμοδιότητας από την 1η Γενάρη.
Χωρίς αποτέλεσμα
Παρότι άπαντες θα έπρεπε να είναι έτοιμοι για την έναρξη των δρομολογίων, και πάλι η υπόθεση οδεύει σε αδιέξοδο σε αρκετούς δήμους. Οι διαδικασίες των διαγωνισμών έχουν κινηθεί από τους ΟΤΑ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κηρύχτηκαν άγονοι και μαθητικά δρομολόγια έμειναν στα... αζήτητα.
«Εμείς είχαμε πει στον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο να παρατείνει τις συμβάσεις μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και όχι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, διότι τα Χριστούγεννα είναι κοντά και θα είμαστε πάλι εδώ και θα τρέχουμε. Οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι περισσότεροι είναι άγονοι», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος, και προσθέτει: «Το υπουργείο και οι δήμοι πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση ώστε να τελειώνει αυτή η ιστορία. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».
Ασύμφορη η συμμετοχή
Για τους λεωφορειούχους ο μαθηματικός τύπος αποτελεί «κόκκινο πανί», αφού, όπως λένε, καθιστά ασύμφορη την εκτέλεση των δρομολογίων. «Ούτε ο παλαιός μαθηματικός τύπος συνέφερε τους λεωφορειούχους, ούτε, όμως, και ο καινούργιος. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς δίνουν τιμές πάνω από το μαθηματικό τύπο ή δεν πηγαίνουν καθόλου», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Βόρειας Ελλάδας, Μιχάλης Πεζίκογλου, χαρακτηρίζοντας πλασματικό το μαθηματικό τύπο. «Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει δήμος που να μπορεί με μαθηματικό τύπο να δώσει όλα του τα δρομολόγια. Αναγκαστικά θα χρειαστεί να δοθούν παρατάσεις στις συμβάσεις της πρώην περιφέρειας μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και μετά θα δουν τι θα κάνουν», υποστηρίζει ο κ. Πεζίκογλου.
Οι γονείς έτοιμοι να καταγγείλουν
Εάν τιναχτούν «στον αέρα» τα μαθητικά δρομολόγια από την 1η Γενάρη, θα προστεθεί ένα ακόμη φορτίο στη δύσκολη καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών. Εξάλλου, το έργο το έχουμε ξαναδεί: με την ψυχή στο στόμα εργαζόμενοι γονείς θα φτάνουν με καθυστέρηση στην εργασία τους. Συγγενείς και φίλοι θα «επιστρατευτούν» για να παραλάβουν παιδιά από τα σχολεία. Απουσίες τις πρώτες ώρες για τους αργοπορημένους μαθητές. Σκηνικό ταλαιπωρίας για όλους.
Η Ομοσπονδία Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίζεται έτοιμη να καταγγείλει όσους δεν έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους. «Αυτό το θέμα είναι γνωστό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Μόνο δύο δήμοι (Θέρμης και Νεάπολης-Συκεών) έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες, στους υπόλοιπους υπάρχει πρόβλημα, το οποίο θα παρουσιαστεί μετά τις γιορτές», δηλώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Θώμογλου.
Εξαίρεση ο δήμος Θέρμης
Κανονικά εκτελούνται οι μεταφορές πάνω από 2.000 μαθητών του δήμου Θέρμης προς τα σχολεία τους, καθώς η δημοτική αρχή είχε φροντίσει για τη σύναψη σύμβασης με λεωφορειούχους στις αρχές του φθινοπώρου. Από την πρώτη στιγμή ο δήμος κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς διενεργώντας δύο διαγωνισμούς. Αυτοί κηρύχτηκαν άγονοι και ακολούθησε η διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης, η οποία οδήγησε στη σύναψη σύμβασης μέχρι τον Ιούνιο. «Πήγαμε νωρίτερα στη διαπραγμάτευση και, σύμφωνα με το ελεγκτικό συνέδριο, δεν τηρήθηκαν οι ημερομηνίες. Ο δήμαρχος έθεσε το ζήτημα στο ελεγκτικό και περιμένουμε από μέρα σε μέρα να τακτοποιηθεί και αυτό», αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου Θέρμης, Βασίλης Ηρακλής.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης
«Θολή» εικόνα εμφανίζεται στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Στην παρούσα φάση, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 2 Δεκεμβρίου, κατατέθηκαν οι προσφορές και έγιναν ενστάσεις από συμμετέχοντες. «Οι ενστάσεις θα συζητηθούν αύριο στην οικονομική επιτροπή του δήμου», διευκρινίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας, Αντώνης Καρούμπης, τονίζοντας πως με μισθωμένα λεωφορεία μεταφέρονται οι μαθητές ειδικών σχολείων και του 12ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.