Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής", συνταξιούχοι με πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα και μηνιαία εισοδήματα άνω των 3.000 ευρώ, έπαιρναν το επίδομα για να ... επιβιώσουν.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά συνταξιούχο, που έπαιρνε το ΕΚΑΣ παρότι είχε εισόδημα 248.000 ευρώ ετησίως. Ο εν λόγω συνταξιούχος ζει στην Αθήνα και είναι συνιδιοκτήτης εταιρείας, που κυρίως δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.
Άλλος συνταξιούχος, που ζει στην Καισαριανή, έπαιρνε το επίδομα παρότι είχε μηνιαία έσοδα από ενοίκιο καταστημάτων, που έφταναν τα 3.500 ευρώ.
Ηλικιωμένος έπαιρνε σύνταξη χηρείας και το επίδομα αλληλεγγύης, ενώ ήταν συνιδιοκτήτης επιχείρησης, με ετήσια έσοδα 45.000 ευρώ.
Ακόμη, συνταξιούχος από το Μαρούσι, ιδιοκτήτης εστιατορίου, λάμβανε το επίδομα, παρότι είχε εισόδημα 35.000 ευρώ το χρόνο.
Τα "αυστηρά" οικονομικά κριτήρια
Σε αλλαγή στο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την καταβολή του ΕΚΑΣ προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, μετά τους ελέγχους που αποκάλυψαν τις διαστάσεις του φαινομένου.
Μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, τα ασφαλιστικά Ταμεία διέκοψαν την καταβολή του επιδόματος στους συνταξιούχους που τα λάμβαναν παράνομα.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οικονομική ενίσχυση από 30 έως 230 ευρώ το μήνα παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δικαιούνται το ΕΚΑΣ και υπολογίζονται σε περίπου 350.000.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι "το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις - κύριες, επικουρικές και βοηθήματα- μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην ξεπερνά τις 9.200 ευρώ.