Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ο Χρυσοχοϊδης σε “ελιγμούς” διαδοχής

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Μια από τις πολιτικές συμμαχίες που διαμορφώθηκαν χθες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, και προκάλεσε συζητήσεις, καθώς αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις σε επίπεδο
ηγεσίας για το κυβερνών κόμμα, είναι η στοίχιση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με το μπλοκ των στελεχών που τάχθηκαν στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Υπουργός Ανάπτυξης προέρχεται από το πάλαι ποτέ πανίσχυρο εκσυγχρονιστικό μπλοκ, και ανήκει στα στελέχη που ανδρώθηκαν στην ηγετική ιεραρχία του ΠΑΣΟΚ, χάρη στον Κώστα Σημίτη. Η σχέση του με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα θερμή. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν εκείνος που ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, διαχειρίστηκε την αλλαγή ηγεσίας του 2004, από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου, στη συνέχεια ωστόσο κινήθηκε σε διακριτικές αποστάσεις από το περιβάλλον του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και σημερινού Πρωθυπουργού.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης φαίνεται να κινείται περισσότερο έξυπνα από τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ενώ όλοι περίμεναν ότι θα ήταν ο τέταρτος της «κίνησης των τριών», επέλεξε να σταθεί μακριά, και σήμερα απέναντι από την πρωτοβουλία της Άννας Διαμαντοπούλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιάννη Ραγκούση.
Παίρνοντας θέση δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία συνολικά για τον παπανδρεϊσμό, εγγράφει υποθήκες για το μέλλον, και τη διαδοχή στην ηγεσία του Κινήματος. Προσδοκά δηλαδή βάσιμα ότι θα έχει στο πλευρό του ένα μέρος των παπανδρεϊκών, που παραμένουν η πιο συμπαγής και αποτελεσματική εσωκομματική ομάδα, χωρίς να τους… χαρίζει στον Χρήστο Παπουτσή.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει πάρει εδώ και καιρό «κεφάλι» στο… βαθύ ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε «εγκάρδια συνεννόηση» με τον Δημήτρη Ρέππα, τον Χάρη Καστανίδη και τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος κρατάει τα κλειδιά της Ιπποκράτους, και χθες χρησιμοποίησε την πιο επιθετική ρητορική από όλους, μιλώντας για «αποστασία», προκειμένου να στηρίξει τον Πρωθυπουργό.