Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Το δημοψήφισμα του Πρωθυπουργού

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Η πρόθεση δημοψηφίσματος του πρωθυπουργού για την νέα δανειακή σύμβαση είναι προσχηματική και τυχοδιωκτική κίνηση. Είναι προσχηματική γιατί έπρεπε, βάσει αυτής της λογικής, να φέρει σε δημοψήφισμα την αρχική σύμβαση του Μαΐου του 2010 με την Ε.Ε.
 και το ΔΝΤ. Είναι τυχοδιωκτική, γιατί δεν υπάρχει ορθολογική εναλλακτική στο ερώτημα που θα τεθεί. Και ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί ποιο θα είναι το συγκεκριμένο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Ναι ή όχι στο ευρώ, ναι ή όχι στην συμμετοχή στην Ε.Ε., ναι ή όχι στην δανειακή σύμβαση, αυτή καθ’ αυτή;
Αν θα είναι τα δύο πρώτα, ο πρωθυπουργός ανοίγει ανοικτές θύρες, γιατί κανείς σήμερα δεν υποστηρίζει την επιστροφή στην δραχμή, εκτός ίσως του ΚΚΕ. Αν είναι για την σύμβαση, θα μας πει ο κ. Παπανδρέου τι θα σημαίνει η υπερψήφιση του «όχι»; Την αυτόματη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας, την δέσμευση των καταθέσεων, την παύση των εισαγωγών, την επιστροφή στην δραχμή και την έξοδο από την ευρωζώνη, ή απλώς την παραίτηση της κυβερνήσεώς του; Θα σημαίνει ένα πληθωρισμό της τάξεως του 10.000%, όπως προέβλεψε ο καθηγητής κ. Κουφάκος της UPS, στην διάλεξή του στην Αθήνα πριν 1 μήνα;
Και τι θα σημαίνει το «ναι»; Ότι συμφωνούμε με την φορο-επιδρομή, με την συνεχή συμπίεση του βιοτικού μας επιπέδου, με την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητος του ιδιωτικού τομέα; Θα είναι συναίνεση στην αποτυχημένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Για όλους αυτούς τους λόγους δεν υπάρχει βάση για το δημοψήφισμα. Είναι μία κίνηση απελπισίας του κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει χάσει κάθε σύνδεση με την κοινωνία, με την κοινοβουλευτική του ομάδα να φυλλοροεί, με το κόμμα του να είναι ένα άδειο τσουβάλι.
Αυτή η κίνηση του κ. Παπανδρέου θυμίζει το ρητό «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Για την ψυχή του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ δεν έχω κάποιο πόνο. Για τo μέλλον της πατρίδος μας όμως και των Ελλήνων πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση. Το συντομότερο δυνατόν.