Η Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού βρήκε στέγη στη Θεσσαλονίκη
.Της Φανής Σοβιτσλή
Τι σχέση μπορεί να έχει ένας γιατρός με έναν αεροναυπηγό, έναν μηχανικό, έναν ταξιτζή ή έναν πυροσβέστη και έναν εστιάτορα; Ίσως θα μπορούσαν να είναι απλώς φίλοι, αν και στην προκειμένη περίπτωση είναι μια ομάδα ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη για τη νέα τεχνολογία. Είναι μια ομάδα... κρούσης που στρατεύτηκε εθελοντικά, για να μεταδώσει τη γνώση της ελευθερίας του λογισμικού και της επιλογής που μπορεί να έχει ο καθένας μας στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το εργαστήριο αυτών των... τρελαμένων κομπιουτεράδων εδρεύει πλέον στη Θεσσαλονίκη, σε έναν χώρο που παραχώρησε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (επί της οδού Εγνατία 96 στην Πυλαία). Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τον χώρο και να μάθει τι είναι το ελεύθερο λογισμικό, το λειτουργικό του σύστημα και βέβαια πώς μπορεί να το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του.
Η Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με το ελεύθερο λογισμικό - λογισμικό ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΑΚ) και με ό,τι σχετίζεται με αυτό. Η ιδέα, στο πλαίσιο πρότασης που υποβλήθηκε στον δήμο, έγινε αποδεκτή, δεδομένου ότι τα μέλη της ένωσης προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον δήμο για το ελεύθερο λογισμικό και τις νέες τεχνολογίες.
Με μια επίσκεψη στο εργαστήριό τους (Gnu/Linux Θεσσαλονίκης), που λειτουργεί καθημερινά, ακόμη και οι λιγότερο μυημένοι στις νέες τεχνολογίες μπορούν να μάθουν εύκολα και απλά τα οφέλη του ελεύθερου λογισμικού, όπως το πλέον διαδεδομένο Gnu/Linux. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με οδηγίες προς τον υπολογιστή το οποίο είναι γραμμένο σε μορφή κώδικα. “Στον δικό μας κόσμο, που είναι ο κόσμος της τεχνολογίας του ελεύθερου λογισμικού, έχουμε το λειτουργικό σύστημα Gnu/Linux, το οποίο χειρίζεται πιο έξυπνα το υλικό που επεξεργάζεται ο υπολογιστής”, λέει στη “ΜτΚ” το μέλος της ένωσης, γιατρός Κώστας Μουσαφίρης. Ο κ. Μουσαφίρης υποστηρίζει με θέρμη την ανάγκη για τη μετάδοση της γνώσης της ελευθερίας του λογισμικού, γιατί “στην εποχή της τεχνολογίας καλό είναι να ξέρει ο κόσμος ότι εκτός από το λογισμικό του εμπορίου υπάρχει και το ελεύθερο που μπορεί να τρέξει στον υπολογιστή του. Και αυτό βέβαια χωρίς κόστος”.
Οι ιοί απεχθάνονται το Gnu/Linux
Τα μέλη της ένωσης, όσα από αυτά μπορούν να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, συναντώνται πλέον στη βάση τους, στον δημοτικό χώρο στην Πυλαία, τον οποίο οργάνωσαν πρόσφατα με δέκα υπολογιστές, που φυσικά τρέχουν το ελεύθερο λογισμικό Gnu/Linux. “Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έρθει εδώ να μάθει τι είναι αυτό λογισμικό, να το γνωρίσει και να πειραματιστεί, και μάλιστα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μπορεί ακόμη να φέρει τον υπολογιστή του και να το εγκαταστήσει μόνος του ή με τη δική μας βοήθεια”, ανέφερε ο κ. Μουσαφίρης.
Εκτός από τη βοήθεια που προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους χρήστες τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού επισημαίνουν πάνω από όλα τα οφέλη του συγκεκριμένου λογισμικού:
•Είναι δωρεάν, δεν χρειάζεται δηλαδή άδεια χρήσης, όπως τα ανάλογα του εμπορίου που καλείται να πληρώσει ο χρήστης (κόστος που κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 350 ευρώ).
•Προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός (είτε μεμονωμένα για τον χρήστη, είτε για εταιρική χρήση).
•Το Gnu/Linux δεν προσβάλλεται εύκολα από τους ανεπιθύμητους ιούς. Για την ακρίβεια, οι ιοί δεν το... πειράζουν εύκολα λόγω της δομής του συστήματός του.
Ελεύθερο λογισμικό σε φορείς παγκοσμίως
Χρήση ελεύθερου λογισμικού, όπως εξήγησαν τα μέλη της ένωσης, κάνουν 70.000 υπολογιστές της γαλλικής αστυνομίας, δεκάδες σχολεία των Σκοπίων, και το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Μουσαφίρη, ελεύθερο λογισμικό χρησιμοποιούν οι δημόσιοι φορείς στην Αργεντινή και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Όλοι αυτοί εγκαθιστούν ολόκληρο το λογισμικό ή διάφορα προγράμματα, ενώ εκτιμάται ότι παγκοσμίως ένα 5% κάνει ατομική χρήση του Gnu/Linux, όσο περίπου και τα Mac.
Στην ερώτηση γιατί δεν προωθείται το ελεύθερο λογισμικό από κάποια μεγάλη εταιρεία, η απάντηση των μελών της ένωσης είναι ότι “απλώς δεν υπάρχει μάρκετιγκ, απαραίτητο εργαλείο για την προώθηση ενός προϊόντος”. Όπως όμως εξήγησε το μέλος της Ένωσης Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού Μιχάλης Ζήσης, το Gnu/Linux είναι ότι το πλέον διαδεδομένο και το πλέον φιλικό προς τον χρήστη από τα ελεύθερα λειτουργικά συστήματα.
•Η συνεργασία με τον δήμο. Η συνεργασία της ένωσης με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, η οποία έγινε πρωτίστως αποδεκτή από τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς τα μέλη της ένωσης σκοπεύουν να αναβαθμίσουν παλιούς υπολογιστές που υπάρχουν σε σχολεία του δήμου εγκαθιστώντας ελεύθερο λογισμικό, ακόμη και να στήσουν εργαστήριο πληροφορικής σε κάποια σχολεία. Επίσης θα διδάξουν τους ενδιαφερόμενους πώς να χειρίζονται το λογισμικό, πώς να το συντηρούν, ενώ θα δώσουν διαλέξεις σε γονείς για την ασφαλή περιήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο κτλ.
.