Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Φονικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Τουρκία

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Τουρκία. Πεντακόσιοι έως χίλιοι οι νεκροί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Κατέρρευσαν σπίτια και κτίρια. Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν δήμαρχοι πολλών πόλεων.
Σοφία Κατσαρέλη

Για 500 μέχρι 1000 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κάνει λόγο το Τουρκικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, λίγη μόλις ώρα μετά το χτύπημα του σεισμού. Ήδη περισσότεροι από 85 νεκροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του Βαν.
Στην περιοχή μετέβη και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ έχουν κινητοποιηθεί όλα τα σωστικά συνεργεία της χώρας. Η ισχυρή δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σήμερα Κυριακή, 35 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράν.
Kατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Αυτό επιβεβαίωσε τελικά και το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.
Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν, πως ο σεισμός έγινε αισθητός έως και την πόλη Χακαρι, που απέχει 200 χλμ από το επίκεντρο.

Εκκλήσεις για βοήθεια από πολλές περιοχές

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούσαν οι τηλεφωνικές γραμμές. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι μετά τον σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί και ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν το χωριό Ταμπανλί, βόρεια της πόλης Βαν.
"Τουλάχιστον δύο κτίρια κατέρρευσαν στο κέντρο της πόλης. Τα τηλέφωνα δε λειτουργούν, καθώς το σύστημα έχει καταρρεύσει. Δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης", δήλωσε στο Associated Press ο Δήμαρχος της πόλης Βαν, κάνοντας έκκληση για βοήθεια.
"Υπάρχουν τόσοι πολλοί νεκροί και έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια. Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια", ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Έρκις.

Δραματικές μαρτυρίες κατοίκων

Αξιωματούχοι του χωριού Οκλουλάρ δήλωσαν ότι η περιοχή έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά και αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια. Τα περισσότερα σπίτια δε είναι κατασκευασμένα από τούβλα και λάσπη.Δραματικές οι μαρτυρίες ανθρώπων από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο. "Προσπάθησα να βγω από το σπίτι μου αλλά δεν μπορούσα να ανοίξω την πόρτα. Βγήκα από το παράθυρο και αμέσως έσπευσα να βοηθήσω τους γείτονές μου. Ανασύραμε από τα συντρίμμια έξι νεκρούς", δήλωσε στο Associated Press κάτοικος της περιοχής. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι ανακοίνωσε ότι στην πόλη Βαν και στις γειτονικές της πόλεις κατέρρευσαν δέκα κτίρια και περίπου 25 με 30 κτίρια κατέρρευσαν στην γειτονική περιοχή Ερσίς. Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ξεκίνησε να διανέμει σκηνές, κουβέρτες και τρόφιμα στην περιοχή.

Ετοιμότητα της Ελλάδας

Για την ετοιμότητα του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής που έπληξε τη γειτονική χώρα με την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι στην επαρχία Βαν, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό και ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την ετοιμότητα του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές Αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής.