Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ο Παπουτσής κατέθεσε πλατφόρμα… διαδοχής

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Από τη στιγμή που άνοιξε και δημοσίως η συζήτηση για το «μετά-ΠΑΣΟΚ», δηλαδή για τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών στην ηγετική πυραμίδα του Κινήματος, και φυσικά τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου, θα ήταν αφελές να περίμενε κανείς ότι προβεβλημένα στελέχη θα έμεναν εκτός νυμφώνος.
Απέναντι στην «κίνηση των τριών», ο Χρήστος Παπουτσής προβάλλει ήδη στο παρασκήνιο ως το αντίπαλο δέος. Το στέλεχος εκείνο δηλαδή, που θα κληθεί να εκφράσει το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», με όρους και απευθείας αναφορά στις αξίες και τις αρχές με τις οποίες πορεύτηκε το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών, καταφέρνοντας να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ένα πολιτικό βιογραφικό, το οποίο θα ζήλευαν πολλοί. Ξεκινώντας από την ομάδα συνεργατών που βρέθηκαν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, με τα «γαλόνια» του πρώην προέδρου της ΕΦΕΕ, ο Χρήστος Παπουτσής έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες, ως Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διατηρώντας, την κρίσιμη για την ιδεολογική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ περίοδο 1996-2004, αποστάσεις ασφαλείας από τον Κώστα Σημίτη και τον θρυλούμενο «εκσυγχρονισμό».
Σήμερα ωστόσο, με συνέντευξη που παραχωρεί στο «Πρώτο Θέμα», ο Χρήστος Παπουτσής δείχνει αποφασισμένος να επικαιροποιήσει την πολιτική ταυτότητά του. Προσθέτοντας δίπλα στο προφίλ του εκφραστή του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ», και εκείνο του πολιτικού ο οποίος δεν διστάζει να θίξει τους… παρεξηγημένους όρους «εγκληματικότητα» και «μετανάστευση».
Καταθέτει λοιπόν μια ενδιαφέρουσα προσωπική πολιτική πλατφόρμα για τη διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παρουσιάζοντας μια σειρά από «γρήγορες δράσεις» για την εγκληματικότητα, και μη διστάζοντας να μιλήσει για απέλαση μεταναστών, που θα κριθεί ότι δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο.
Το «παιχνίδι» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μιας και η διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να εξελιχθεί σε μαραθώνιο αντοχής, και όχι σε κούρσα ταχύτητας, της μιας ανάσας.