Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Το Μαξίμου προωθεί νέο εκλογικό νόμο

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Υπουργός Εσωτερικών δεν είναι… Ούτε Διοικητικής Μεταρρυθμίσης, ώστε να έχει πρωτογενώς λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου. Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ωστόσο, σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με βαθιά γνώση της πολιτικής και…
του Κινήματος. Που βρίσκεται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου και το Μέγαρο Μαξίμου.
Με συνέντευξη που παραχωρεί στη «Real News», ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αποκαλύπτει, προφανώς… όχι άθελά του, ότι στους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης βρίσκεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με στόχο να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από τις επόμενες κιόλας βουλευτικές εκλογές, που είναι πιθανό να διεξαχθούν μέσα στις επόμενες… εβδομάδες, ή έστω μήνες.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης βέβαια, μιλάει για συναινετική αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή για μια πρόταση που θα εξασφαλίσει τη συμφωνία και συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά, ώστε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία από κοινού, να μπορούν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους στο σημερινό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο νέος εκλογικός νόμος, για τον οποίο θα ζητηθεί η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει τη φιλοσοφία μονοεδρικών και ολιγοεδρικών περιφερειών, «σπάζοντας» μεγάλες και αχανείς εκλογικές περιφέρειες, όπως είναι για παράδειγμα η Β’ Αθηνών, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της απευθείας επαφής του βουλευτή με την κοινωνία.
Το «κλειδί» της πρότασης Παπαϊωάννου ωστόσο, βρίσκεται στην κατάργηση του σταυρού προτίμησης, και την καθιέρωση της λίστας. Μια μεθοδολογία που παραπέμπει σε αρχηγικά κόμματα, καθώς ο εκάστοτε ηγέτης μιας παράταξης έχει την ευχέρεια να καταρτίζει τη σειρά προτίμησης της λίστας των υποψηφίων του κόμματός του, σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Στη σημερινή, δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση συγκυρία, η λίστα θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Γιώργου Παπανδρέου έναντι των διαδόχων του, και θα προστάτευε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από.. επώδυνες περιοδείες στις εκλογικές περιφέρειές τους. Εκεί όπου θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους.