ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ
Σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Ζακ Ντελόρ, άλλοτε Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε μεταξύ άλλων : “Δεν πρόκειται μόνο για οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη αλλά και για έλλειψη πολιτικής στην ΕΕ”. Ένας άλλος γνωστός τεχνοκράτης και πολιτικός είπε συμπληρώνοντας τα λόγια του Γάλλου: ” Οικονομική κρίση “ναι”. Αλλά και απουσία πολιτικού ηγέτη ικανού να αναλάβει το βάρος μιας τόσο μεγάλης διαχείρισης, όπως είναι η ευρωπαϊκή κρίση ολόκληρου του συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη μέλη”.
•Είναι γεγονός ότι η διάσταση του οικονομικού προβλήματος, σε πολλές χώρες εξελίσσεται σε “τσουνάμι” που απειλεί να παρασύρει όχι μόνο τις χώρες της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα χώρες που ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί. Από τις ΗΠΑ, έως την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αφρική.
•Εκείνο που διαπιστώνει κάποιος αν παρατηρήσει προσεκτικά, είναι το γεγονός ότι, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην οικονομία, παραβλέπει και δεν συνυπολογίζει το πολιτικό σκέλος. Και είναι αυτό που θα εντάξουμε σήμερα στο γενικό συμπέρασμα “της κρίσης πολιτικής και έλλειψης ικανών στελεχών που θα οδηγήσουν τις χώρες τους στη έξοδο από την κρίση”.
Στην γενικότερη παρατήρηση ότι, η οικονομική κρίση ανέδειξε το έλλειμμα πολιτικών συστημάτων, ικανών, ώστε να βοηθήσουν τις περισσότερες χώρες να ανακάμψουν, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές. Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρήθηκε σε πολλές χώρες η προσφυγή στις πρόωρες κάλπες, με σκοπό την αναζήτηση ηγετών με τόλμη, ρεαλισμό και όραμα στην ελπίδα.
Σήμερα ο γεωγραφικός χάρτης έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, όπως και ο πολιτικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου 17 από τις 27 χώρες μέλη έχουν κεντροδεξιές ή κεντρόστροφες με συνασπισμούς , κυβερνήσεις.
•Στην αναζήτηση, λοιπόν, νέων σχημάτων, οι πολίτες καταφεύγουν παρά την οικονομική κρίση, σε πολιτικές διεξόδους και σ ολόκληρο τον κόσμο πολλά θα κριθούν από τις πρόωρες ή κανονικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Για τους λόγους αυτούς είναι χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά από τον μήνα αυτό έως τον προσεχή χρόνο τί μας επιφυλάσσουν οι πολίτες στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν.
Κοινοβουλευτικές και προεδρικές.
•Μέσα στο 2011 προκηρύχτηκαν και διεξήχθησαν εκλογές στην Πορτογαλία, στη Φιλανδία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, στη Δανία, στην Ολλανδία, στη Σλοβενία, στην Κύπρο και στη Πολωνία, ενώ δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ιταλία.
•Οι εκλογές όμως που θα επηρεάσουν το γενικότερο κλίμα της οικονομικής ύφεσης, είναι προγραμματισμένες να γίνουν στην Ισπανία (20 Νοεμβρίου), Ιρλανδία (28 Οκτωβρίου για Πρόεδρο), Σκωτία (3 Μαΐου 2012 Δημοτικές ), Φιλανδία (Προεδρικές, 22 Ιανουαρίου), Ουκρανία (8 Οκτωβρίου).
Κυρίως όμως τρεις είναι οι αναμετρήσεις τεράστιου πολιτικού ενδιαφέροντος αφού, πρόκειται για την προεδρία :
1. Στις ΗΠΑ
2. Στη Γαλλία
3. Στη Ρωσία
•Τρεις μεγάλες δυνάμεις που αναμφισβήτητα επηρεάζουν τον πλανήτη και φυσικά στην κρίσιμη αυτή καμπή του οικονομικού συστήματος, παράλληλα με την κρίση στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ασφαλώς θα πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις, αφού προδικάζουν σημαντικές αλλαγές όπως η πιθανή ήττα του Σαρκοζί στη Γαλλία και η επάνοδος στο προεδρικό αξίωμα του Βλαντιμιρ Πούτιν στη Ρωσία.
Η προσοχή μας όμως είναι στραμμένη στις ΗΠΑ, απ΄ όπου πολλά εξαρτώνται και θα κρίνουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς πέρα από την οικονομία, ρόλο εξίσου σημαντικό θα παίξουν, η πορεία των ελληνοτουρκικών και κυπριακοτουρκικών σχέσεων με “κυρίως πιάτο” τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις έρευνες πετρελαίου που ήδη ξεκίνησαν. Συμπερασματικά μιλάμε για μια συνολική αλλαγή που θα φέρει η οικονομική κρίση στο πολιτικό σκηνικό του πλανήτη μας.