Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η BlackRock Solution «κριτής» ενδεχόμενης «ένταξης» των ελληνικών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;


Απάντηση του Όλι Ρέν στον Νίκο Χουντή.

Την ενδεχόμενη προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ν.3864/2010) περιγράφει ο Όλι Ρέν για να εξηγήσει γιατί αμέσως μετά τα πανευρωπαϊκά stress-tests, η Τράπεζα της Ελλάδας ανέθεσε στην BlackRock να ξαναελέγξει τις ελληνικές τράπεζες. Ο Επίτροπος τονίζει ταυτόχρονα ότι εφόσον συντρέξουν λόγοι, θα ενισχυθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, «με τον ίδιο τρόπο όπως το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα ανέκτησε μέρος της εμπιστοσύνης μετά από παρόμοια διαδικασία στην Ιρλανδία» !!!
Αυτά απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, κ.Ρέν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος στην ερώτησή του σημείωνε ότι «Λίγες μέρες μετά τα αποτελέσματα του νέου stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών η Τράπεζα Ελλάδος προσέλαβε τον οίκο αξιολόγησης BlackRock για να προβεί ξανά στον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών» και ρωτούσε την Κομισιόν αν «ήταν αξιόπιστα τα stress test που πραγματοποιήθηκαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες» και «γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε στον συγκεκριμένο οίκο τον άμεσο επανέλεγχο των ελληνικών τραπεζών».
Στην απάντησή του ο κ.Ρέν σημειώνει ότι, «Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι δοκιμές προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (κοπώσεως) τις οποίες διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ) για τις ελληνικές τράπεζες ήσαν αξιόπιστες. Ωστόσο, οι δοκιμές κοπώσεως της EΤA και η αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων των ελληνικών τραπεζών από την BlackRock Solutions αποτελούν χωριστές διαδικασίες, οι οποίες προήλθαν από διαφορετικά περιβάλλοντα». Στη συνέχεια της απάντησής του, επισημαίνει ότι σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα, «Ο πιστωτικός κίνδυνος του τραπεζικού τομέα έχει υποβληθεί σε λεπτομερέστερη αξιολόγηση» αιτιολογώντας το ως εξής: «Ο κύριος λόγος γι’αυτό είναι ότι οι τυχόν ανάγκες σε κεφάλαια με την εγγύηση έσχατης λύσης από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Επιτροπής/Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πρέπει να εκτιμηθούν με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια. Δεδομένου ότι οι τραπεζικοί τομείς στις χώρες που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα αντιμετωπίζουν πιο ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον, οι αξιολογήσεις αυτές θα πρέπει να είναι πιο διαφοροποιημένες».
Απαντώντας στην ειδική ερώτηση του Νίκου Χουντή σε ποιες άλλες χώρες της ευρωζώνης, μετά τα στρες-τεστ Ιουνίου ανατέθηκαν νέοι έλεγχοι και μάλιστα από ιδιωτικούς «οίκους αξιολόγησης», ο Επίτροπος απαντάει ότι: «Άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν έχουν αποφασίσει να επιδιώξουν επαναξιολόγηση των τραπεζών τους επειδή δεν αντιμετωπίζουν τα προαναφερθέντα ζητήματα χρηματοδότησης που απορρέουν από τα προγράμματα στήριξης». (σ.σ. Όπως είναι γνωστό η Ιρλανδία έχει προσφύγει και αυτή στις υπηρεσίες της BlackRock, αλλά πολύ πριν το στρες τέστ του Ιουνίου, και η Πορτογαλία έχει αναθέσει τον εκ νέου έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος στην ίδια την Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας).
Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ.Ρέν τονίζει ότι «η αξιολόγηση της BlackRock και η επακόλουθη άντληση κεφαλαίων, εφόσον συντρέχουν λόγοι, θα ενισχύσουν τη θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τον ίδιο τρόπο όπως το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα ανέκτησε μέρος της εμπιστοσύνης μετά από παρόμοια διαδικασία στην Ιρλανδία» Η πλήρης ερώτηση και απάντηση στην ιστοσελίδα του Νίκου Χουντή: www.chountis.gr