Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Στη Βουλή το νέο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία


Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο επιφέρει το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, οδηγώντας παράλληλα στην «έξοδο» μέσω της εργασιακής εφεδρείας 30.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του χρόνου.Με το νέο μισθολόγιο, οι υπάλληλοι που αποτελούν σήμερα τα αποκαλούμενα μισθολογικά «ρετιρέ» του Δημοσίου αλλά και των ΔΕΚΟ, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά, έως και 40%.
Ο βασικός μισθός θα ξεκινάει από τα 780 ευρώ, ενώ μαζί με το σύνολο των επιδομάτων οι ανώτατες αποδοχές, για τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης, δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τα 2.700 ευρώ μηνιαίως. Με το νέο μισθολόγιο, επίσης, καταργούνται 100 επιδόματα και διατηρούνται τα εξής τέσσερα: Το οικογενειακό, το παραμεθόριων περιοχών, το επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα ευθύνης για προϊσταμένους.
Επιπλέον, ο μισθός συνδέεται με την παραγωγικότητα και καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας (κίνητρο απόδοσης), το οποίο θα χορηγείται ύστερα από μέτρηση της παραγωγικότητας και μπορεί να φθάσει μέχρι και το 25% του μισθού. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για το 78% των υπαλλήλων το νέο μισθολόγιο δεν θα επιφέρει αλλαγές. Για το 7,5% θα προκύψουν μικρές αυξήσεις, ενώ για το 14,5% θα υπάρξουν μειώσεις.
Το νέο βαθμολόγιο συνδέει τη βαθμολογική εξέλιξη του υπαλλήλου με την αντίστοιχη εξέλιξη και στον μισθό του. Κριτήριο για τις προαγωγές αποτελεί η αξιολόγηση του υπαλλήλου, ενώ ο υπάλληλος που θα τύχει αρνητικής κρίσης για προαγωγή χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στην κρίση για προαγωγή για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το νέο βαθμολόγιο θέτει παράλληλα φραγμό στην εξέλιξη του συνόλου τνω υπαλλήλων, καθώς καθιερώνεται ποσόστωση για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό. Ιδιαίτερα για τις διευθυντικές θέσεις, προβλέπεται ότι μπορεί να προαχθεί μόνο το 20% των κρινόμενων υπαλλήλων. Ακόμη, θεσμοθετείται η κινητικότητα των υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οσον αφορά την εργασιακή εφεδρεία, συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ οι συσκέψεις μεταξύ παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να εξεταστούν όλα τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν για την εφαρμογή της. Βέβαιο είναι ότι οι πρώτοι 30.000 «έφεδροι» θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τη «δεξαμενή» των υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη (1-2 χρόνια).
Κέρδος