Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται τσεκούρωμα των επικουρικών συντάξεων

Την περικοπή των επικουρικών συντάξεων των ελλειμματικών κατά 15% μεσοσταθμικά, από την 1η Νοεμβρίου προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός εργασίας σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» (φύλλο 2 Οκτωβρίου) έρχεται περικοπή 30% στο τμήμα των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ για τα ελλειμματικά ταμεία ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των επικουρικών κάνοντας λόγο για κοινές παροχές προς νέους και παλαιούς συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1/1/1993, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν στο 20%, επίπεδο που ισχύει και για τους νέους ασφαλισμένους. «Σύγκλιση» θα υπάρξει και στο εφάπαξ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «Σε ορισμένα ταμεία θα υπάρχει ένα πλαφόν. Οσοι έχουν σύνταξη κάτω από το αυτό το πλαφόν δεν θα υποστούν περικοπή. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ προγραμματίζουμε αυτό το πλαφόν να είναι τα 150 ευρώ. Από αυτό το όριο και πάνω θα υπάρχει περικοπή της σύνταξης, η οποία θα γίνεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 150 ευρώ.» και συμπληρώνει ότι «Προσανατολιζόμαστε σε περικοπή 30% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 150 ευρώ». Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» , «Αντίστοιχη θα είναι η κατάσταση και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στο ταμείο της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και της ΕΥΔΑΠ. Και εκεί η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.».
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΠΕ, σε ελλειμματικά ταμεία όπως ορισμένων ΔΕΚΟ και τραπεζών, η μείωση των επικουρικών συντάξεων ενδέχεται να φτάσει ακόμη και το 50%.
enet.gr