Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Γιώργος;

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Διαστάσεις μυθολογίας έχει προσλάβει, προτού ακόμη ανακοινωθεί, η σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Απ’ τη μια, το πέπλο μυστηρίου δεν θα πρέπει να μας ξενίζει, αν αναλογιστούμε ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες, η Κυβέρνηση έχει μετεξελίξει σε πολιτική στρατηγική, το θρίλερ και τις πολύωρες συνεδριάσεις κορυφαίων οργάνων, το αποτέλεσμα των οποίων γίνεται γνωστό… όταν η χώρα κοιμάται. Δηλαδή, μετά τα μεσάνυχτα.
Αυτή τη φορά βέβαια, υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που πυροδοτούν περαιτέρω φήμες για τις πραγματικές προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου: Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θεωρείται σχεδόν δεδομένο, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προχωρήσει στην πολιτική έγκριση της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, και ουσιαστικά η Ελλάδα θα μπει στον αστερισμό ενός «Μνημονίου ΙΙ».
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει «καθαρές λύσεις» σε πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή, να υπάρχει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, και πρόσφατη έγκριση του προγράμματός της από την κοινωνία. Ικανή και ισχυρή να υπερασπιστεί, όχι τη συνέχεια της χώρας, αλλά πρωτίστως την ύπαρξή της.
Επομένως, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές. Και αυτό το γνωρίζει καλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το πραγματικό ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής λοιπόν, είναι αν θα καταστήσει κοινωνούς της παραπάνω… ιδέας, και τους υπουργούς του.