Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην συγχώνευση του Δημοτικού σχολείου τους, επικαλούμενοι λόγους ιδιαιτερότητας.«Η απόφαση αυτή καταδικάζει τους μαθητές Ρομά σε παραγκωνισμό, οπισθοδρόμηση και απομόνωση σε όλα τα επίπεδα» δηλώνουν

Το Υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα η υπουργός κ. Α. Διαμαντοπούλου καλείται να δει με την πρέπουσα σοβαρότητα το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σχολείο και να δώσει άμεση λύση
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Νυμφόπετρας η απόφαση του Υπουργείου παιδείας να συγχώνευση το δημοτικό σχολείο του χωριού τους με αυτό του δημοτικού σχολείου Προφήτη. Τον τελευταίο μήνα οι κάτοικοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και κατάληψη του δημοτικού σχολείου ενώ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης χωρίς να βρουν ανταπόκριση.
Οι γονείς των παιδιών επικαλούνται σοβαρούς λόγους για την άρνησης τους να συγχωνευτεί το σχολείο τους με αυτό του Προφήτη. Ειδικότερα σε έγγραφο που έστειλαν στους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Παιδείας αναφέρουν: «Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νυμφόπετρας εκφράζει την πλέον έντονη διαμαρτυρία του σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις για τις συγχωνεύσεις-συνενώσεις των σχολείων σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, εντονότατη αντίθεση μας στη συγχώνευση του σχολείου μας βασίζεται στους παρακάτω σοβαρότατους λόγους:
1)Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου αποτελείται από 30 μαθητές εκ των οποίων πάνω από 50% Ρομά και αλλοδαπούς μαθητές. Συγκεκριμένα 17 μαθητές Ρομά και 5 αλλοδαποί. Οι γονείς των μαθητών Ρομά έχουν ήδη δηλώσει κατηγορηματικά σε εμάς και τους εκπαιδευτικούς ότι τα παιδιά τους θα απέχουν από την εκπαιδευτική διαδικασία αν συγχωνευτεί το σχολείο με το δημοτικό σχολείο του Προφήτη. Αυτό σημαίνει άμεσος και έντονος κίνδυνος σχολικής διαρροής των Ρομά μαθητών και επομένως απομόνωση της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας από την σχολική κι εκπαιδευτική δραστηριότητα. Όταν η εκάστου πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διατυμπανίζει το ανοιχτό προς όλους σχολείο και την ομαλή ένταξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά αυτές οι αποφάσεις τις καταδικάζουν σε παραγκωνισμό, οπισθοδρόμηση και απομόνωση σε όλα τα επίπεδα. Ο προαναφερόμενος λόγος και συγκεκριμένα η φοίτηση των ανωτέρω μαθητών Ρομά στο Δημοτικό Σχολείο Νυμφόπετρας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη διατήρησης της λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Νυμφόπετρας και την αποφυγή συγχωνεύσεως του με έτερο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Τόσο η Ελληνική Πολιτεία όσο και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά τεράστια χρηματικά ποσά για την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων αυτών και κυρίως των παιδιών, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, να λάβουν μόρφωση και να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εγκληματικότητας από την περιθωριοποίηση τους. Οι μαθητές Ρομά στο δικό μας σχολείο κατάφεραν να ενσωματωθούν με όλα τα υπόλοιπα παιδιά, ενώ έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο τμήμα τόσο της μαθητικής κοινότητας όσο και της εν γένει κοινωνίας της Νυμφόπετρας. Αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο ποσοστό τους στο μαθητικό δυναμικό του σχολείου, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί και τον κοινωνικό ρόλο που πραγματοποιεί η λειτουργία του σχολείου μας.
Τόσο εμείς οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι οποίοι στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια διατήρησης του σχολείου μας, προσπαθήσαμε σκληρά επί σειρά ετών να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες φοίτησης των μαθητών Ρομά στο σχολείο μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, που κατά καιρούς αντιμετωπίζαμε. Τώρα που αρχίσαμε να βλέπουμε τις προσπάθειες μας να καρποφορούν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την δυσάρεστη πραγματικότητα να προτίθεται η Πολιτεία να σταματήσει τη λειτουργία του σχολείου μας , ακυρώνοντας την πολύχρονη και μεθοδική προσπάθειά μας, όπως μαρτυρούν κυρίως οι εκπαιδευτικοί, ως προαναφέραμε, οι οποίοι υπηρετούν στην σχολική μονάδα επί σειρά πολλών ετών.
2) Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας εμφανίζει σαφή αυξητική τάση στην τελευταία τριετία’ 38 μαθητές φέτος και την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 42 μαθητές. Αλλά και τα επόμενα έτη υπάρχουν αρκετά παιδιά που θα διατηρούν ή και θα αυξάνουν το μαθητικό δυναμικό. Επίσης πρέπει να τονιστεί και η παρουσία αλλοδαπών μαθητών τα τελευταία χρόνια.
3) Η κτιριακή υποδομή του σχολείου είναι επαρκέστατη με άνετες αίθουσες για τα πρωινά τμήματα, πολύ μεγάλη αίθουσα για το ολοήμερο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-υπολογιστών και μεγάλος αύλειος χώρος με γήπεδο μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ. Επίσης κεντρική θέρμανση, καινούρια κουφώματα και πόρτες επαρκείς εντός του κτιρίου. Ακόμη ευρύχωρο γραφείο δασκάλων.
4)Το σχολείο μας είναι το πέμπτο σε αριθμό μαθητών που οδηγείται σε συγχώνευση σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αν εξαιρεθούν τα σχολεία των αστικών περιοχών.
5)Απόφαση ΟΜΟΦΩΝΗ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλβης που αντιτίθεται σε όποια συγχώνευση-συνένωση σχολείου μέσα στα όρια του Δήμου.
6)Το σχολείο μας φέτος λειτούργησε με 3 πρωινά τμήματα, 1 τμήμα Υποδοχής και 1 ολοήμερο τμήμα και σύμφωνα με τις γνώμες των γονέων των μαθητών υπήρξε άψογη οργάνωση της διδασκαλίας με θετικότατο αντίκτυπο στην μαθησιακή πορεία των παιδιών. Το σχολείο μας έχει 4 οργανικές θέσεις δασκάλων.
7) Η πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο είναι πολύ εύκολη εντός 3 λεπτών από οποιοδήποτε σημείο του χωριού χωρίς να εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους παρούσα παύει να θεωρείται μια απλή ανακοίνωση αλλά μετατρέπεται σε ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ από την πλευρά των γονέων και κηδεμόνων και μαθητών του σχολείου μας όπως αναθεωρηθεί η απόφαση και ανακληθεί άμεσα προς πραγματικό παιδαγωγικό όφελος των μαθητών. Την έκκληση μας αυτή συμμερίζονται απόλυτα και οι τοπικές αρχές του χωριού μας δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί κλπ Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας και όλα τα αρμόδια εμπλεκόμενα κρατικά όργανα παιδεία να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τα παραπάνω και να σταθούν άξια των περιστάσεων πάντα προς όφελος των μαθητών και εξυπηρετώντας πραγματικούς παιδαγωγικούς σκοπούς με αποφάσεις που τιμούν την Παιδεία της χώρας μας».
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Δημοτικού Σχολείου Νυμφόπετρας