Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μάλλον επιδείνωσε, παρά βελτίωσε, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Αναλυτές και αρθρογράφοι δεν έχουν σταματήσει τη ρητορική περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν αίσθηση και τα σχόλια για την επόμενη ημέρα.
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι ορατός -Τι υποστηρίζουν Γερμανοί και αναλυτές..
Όλα ξεκίνησαν από την ώρα που έφυγε η Τρόικα από την Αθήνα την 1η Σεπτεμβρίου, εν μέσω της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Αν και αποδόθηκε σε προγραμματισμένη ενέργεια, οι αγορές έκαναν άμεσους συνειρμούς με τη συνήθη πρακτική του ΔΝΤ, να φεύγει όταν τα πράγματα για μία χώρα δεν βαίνουν όπως έχει σχεδιαστεί. Οι φιλότιμες, αλλά ανεπαρκείς, προσπάθειες της κυβέρνησης να καλύψει το γεγονός, έριξαν νέο λάδι στη φωτιά, και πλέον η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι «ταμπού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρεσλερ.
Τόσο ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε, όσο και πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν το Σαββατοκύριακο αμφιβολίες, για το αν η Αθήνα θέλει, ή μπορεί ακόμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προϋποθέτει η καταβολή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, κορυφαίοι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχεδιάζουν την ενίσχυση των γερμανικών τραπεζών υπό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην καταφέρει να πετύχει τους στόχους της ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Παράλληλα, σε άρθρο του στην Welt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ζητά να καταστεί εφικτή η συντεταγμένη πτώχευση ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε να καθιερωθεί ένα σύστημα αυτόματων κυρώσεων. «Σε περίπτωση παραβάσεων, θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί όροι, π.χ. επιφύλαξη έγκρισης της καταβολής κονδυλίων της ΕΕ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Αν οι παραβάσεις συνεχίζονται, δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού, εν ανάγκη, ακόμα και η στέρηση του δικαιώματος ψήφου για ορισμένο χρόνο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ», αναφέρει ο Ρέσλερ. Ως τελευταίο βήμα θα πρέπει να είναι δυνατή και μια ελεγχόμενη πτώχευση, ενώ στη διαδικασία αυτή κατά τον Γερμανό υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών.
H εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγησή τους, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουλγαρία. Ανέφερε ακόμη πως δεν βλέπει κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη.
Ούτε και ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) ενός εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Να αποφασίσει μόνη για την έξοδο της από το ευρώ ζήτησε το μέλος του γερμανικού κόμματος CDU, Peter Altmaier.
Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πλέον την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» είπε. Κι αυτή η άποψη φαίνεται να γίνεται πλέον της μόδας στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών.
Από την άλλη, ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει». Είναι θέμα «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Η έξοδος από την Ευρωζώνη των χωρών που δεν σέβονται το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να είναι η ύστατη κύρωση, κάτι το οποίο δεν αφορά την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Πρέπει να έχουμε την ύστατη κύρωση, δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, αναφερόμενος στις προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης σε περίπτωση μη σεβασμού του Συμφώνου Σταθερότητας.
πηγη bankingnews.gr