Την αντισυνταγματικότητα του νέου τέλους επισημαίνει σε δηλώσεις του στο NEWS 247 o πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το χαρακτηρίζει "τιμωρία στους συνεπείς φορολογούμενους"
Σοφία Κατσαρέλη
"Το ακίνητο είναι ο εύκολος στόχος. Θα έπρεπε να φορολογείται εφάπαξ. Το μέτρο αυτό είναι σαφέστατα αντισυνταγματικό και αποδεικνύει ότι το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και χτυπάει, τιμωρεί το συνεπή φορολογούμενο. Το μέτρο συνιστά σαφή δήμευση της ακίνητης περιουσίας και η δήμευση απαγορεύεται", σημειώνει, τονίζοντας πως το νέο "χαράτσι" θίγει και εκείνους τους ιδιοκτήτες, που δεν εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους.
Όπως υπογραμμίζει, η επιβολή της έκτακτης εισφοράς συνιστά σαφή παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης "αρχής της ισότητας και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας, διότι αναιρείται η λειτουργία του κράτους."."Όταν έρχεται και σου λέει η κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να τιμωρήσει τη φοροδιαφυγή και γι' αυτό τιμωρεί τον ιδιοκτήτη, αυτό είναι παράλογο", δηλώνει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το κράτος απαλλάσσει όσους φοροδιαφεύγουν και δραστηριοποιούνται με μαύρο χρήμα, ακόμη και όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα.
"Εκβιασμός" η ενσωμάτωση του τέλους στο λογαριασμό
Απαντώντας στο κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να αρνηθούν να πληρώσουν, πληρώνοντας ωστόσο το ποσό του λογαριασμού της ΔΕΗ, αναφέρεται στην ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στο λογαριασμό, την οποία χαρακτηρίζει "εκβιασμό"."Αν δεν πληρώσεις, θα σου κόψουν το ρεύμα. Αυτό είναι παράλογο. Είναι εκβιασμός", λέει, σημειώνοντας πως ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι η σίγουρη λύση για την είσπραξη του τέλους.
Ερωτηθείς για το εάν και με ποιον τρόπο μπορεί να προστατευτεί ο φορολογούμενος, ο κ. Παξινός σημειώνει, πως ακριβώς αυτή η ενσωμάτωση του τέλους στο λογαριασμό, έχει επιλεγεί, ώστε "να μην προλάβει ο πολίτης να αντιδράσει".
"Η εφαρμογή του μέτρου μόνο από τους βουλευτές μπορεί να αποτραπεί. Αυτό που μπορεί να κάνει ο φορολογούμενος, είναι αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή του ως αντισυνταγματικού".
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται ένας νόμος αντισυνταγματικός. Το ίδιο συνέβη με τα ανταποδοτικά τέλη και την έκτακτη εισφορά.
Απαντώντας στο κατά πόσο η αξιοποίηση των ενδίκων μέσων μπορεί να οδηγήσει στη δικαίωση των πολιτών, υπογραμμίζει πως το κράτος "ποντάρει" εκεί ακριβώς, στην καθυστέρηση των δικαστηρίων, να εκδώσουν αποφάσεις.Σημειώνει άλλωστε, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται διάταξη αντίθετη στο Σύνταγμα και κατ' επέκταση δεν είναι η πρώτη φορά που πολίτες θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για την ακύρωσή της.
"Βέβαια, μένει να δούμε το τελικό κείμενο. Όμως, οι συνεπείς φορολογούμενοι έχουν ήδη σπεύσει να καταβάλουν το δικό τους μερίδιο. Κι έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση, που καθ' ομολογία αποδεικνύει πως το κράτος δε λειτουργεί και δεν μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή", γεγονός που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να θεωρεί δεδομένη την είσπραξη του τέλους, καταλήγει.