Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Οι “δελφίνοι” στοχοποιούν τον Βενιζέλο

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Τα όσα συνέβησαν στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προφανώς και θα καταγραφούν στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Ένας Πρωθυπουργός που ανακοίνωσε μέτρα τα οποία δεν τον εκφράζουν, δεν τα πιστεύει, και αδυνατεί να τα υποστηρίξει ακόμη και σε ρητορικό επίπεδο. Ένας αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών, το σημαντικότερο πολιτικό στέλεχος στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, που υποχρεώθηκε να μπει στο κάδρο των ευθυνών και της κοινωνικής αποδοκιμασίας. Και πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργικού συμβουλίου, οι «δελφίνοι» που προσπαθούν ήδη να διαμορφώσουν τις μεταξύ τους ισορροπίες για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, στην έκτακτη και δραματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που προηγήθηκε των ανακοινώσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου για το «χαράτσι» στα ακίνητα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Γιάννης Ραγκούσης, άφησαν σαφείς αιχμές κατά του αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών.
Στοχοποίησαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον χειρισμό της «αποπομπής» των εκπροσώπων της τρόικας από την Ελλάδα, που κατά τη γνώμη τους, όπως και πολλών άλλων, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και άλλαξε ριζικά το κλίμα για τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ανθρωπογεωγραφία των τριών υπουργών, δείχνει ότι πρόκειται για «δελφίνους», με βλέψεις στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Μετά δηλαδή τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επιχειρεί να εκφράσει τους άλλοτε «εκσυγχρονιστές», αλλά και όσους προσδοκούν αξιόπιστη διαχείριση της οικονομίας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, παρά το «τσαλάκωμα» το οποίο έχει υποστεί, εξακολουθεί να διεκδικεί τον ρόλο του κυριότερου εκφραστή των «νέο-παπανδρεϊκών», εκείνων δηλαδή οι οποίοι αναδείχτηκαν στο ΠΑΣΟΚ, επί ημερών του Γιώργου Παπανδρέου, μετά το 2004, και κυρίως μετά το 2007.
Όσο για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο άλλοτε «υπασπιστής» του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει ανοίξει τη δική του περπατησιά ηγεσίας. Ως πρώτος βουλευτής της Β’ Αθηνών, επιθυμεί να το επαναλάβει. Ενώ και οι πρόσφατες σφοδρές δηλώσεις του κατά των δημοσίων υπαλλήλων, είχε τη στόχευση του αυτοπροσδιορισμού του, ως του πολιτικού που λέει την αλήθεια.
Και για τα τρία παραπάνω στελέχη της Κυβέρνησης, το ευκταίο θα ήταν η διαγραφόμενη πολιτική αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, να συμπαρασύρει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Έτσι ώστε να ανοίξει ο δικός τους δρόμος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.